Društvo

10 MILIONA ZA ZAVESE! Dačićevo ministarstvo se bahati, posao dobila firma bliska SPS-u!

Ministarstvo spoljnih poslova izdvojilo je blizu 10 miliona dinara za luksuzni nameštaj, kitnjaste zavese, ručno rađene tepihe, a sve poslove dobio je “Drvoinpeks inženjering”, firma prijatelja funkcionera SPS Veljka Odalovića, saznaje “Blic”.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) DNO: POGLEDAJTE KAKO VESIĆ NAREĐUJE VODITELJKI KOJE PITANJE DA MU POSTAVI!

Ova kompanija, čiji je vlasnik Vlada Živanović, pobedila je na tenderu za ulepšavanje prostora. Međutim, umesto jedinstvene javne nabavke velike vrednosti raspisano je pet manjih, a pobedu na svima je odneo “Drvoinpeks inženjering”. Nalog da se nabavka razbije na manje navodno je dao Veljko Odalović (na slici ispod), generalni sekretar MSP, kako bi lakše namestio posao ovoj firmi.

Prema saznanjima “Blica”, generalni sekretar Odalović i vlasnik firme “Drvoinpeks inženjering” Vlada Živanović su nerazdvojni prijatelji.

– Ovaj partnerski odnos traje poodavno i Živanović nije nabavljao samo nameštaj za MSP – kaže izvor “Blica”.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) KOGA VI ZA*EBAVATE: STANOVI U BEOGRADU NA VODI NE KOŠTAJU VIŠE OD 1000 EVRA?!

Da ima indicija da ovakav način nabavke nije slučajan, potvrđuje i to što su zavese i draperije sa istim karakteristikama dva puta naručivane, a da je na takvoj proceduri insistirao Odalović.

– Generalni sekretar je tražio da se nabavka velike vrednosti razbije na pet malih. Procenio je da je to bolje da bi namestio posao svom prijatelju. Doduše, i uslove koje je definisao u dokumentaciji malo ko može da ispuni. Tražio je zavese od posebnog materijala, draperije od brokata i sa krunom, trpezarijski sto od bukve posebnih dimenzija i nogara. Uz takav nameštaj idu i skupi tepisi koji su ručno tkani, koji pritom moraju da imaju i posebne šare. Zato se na svih pet tendera javila samo firma “Drvoinpeks inženjering” i ona je, naravno, pobednik, a da li je baš sve isporučila što je traženo, neizvesno je. Ono što je interesantno je da se ponuđene cene koje je dao „Drvoimpeks inženjering“ gotovo u dinar poklopaju sa procenjenim vrednostima nabavke. To ukazuje da su oni imali jasne koordinate kakvu ponudu treba da daju. Ko im je dao, neka se preispita, ali jasno je i da iako su svih pet tendera pojedinačno bili malih vrednosti, ukupan novac koji je ušao u kasu firme prijatelja Veljka Odalovića je veliki jer je reč o 10 miliona dinara. Naša saznanja ukazuju i da je kabinet ministra Ivice Dačića nedavno anonimno obavešten da je Odalović namestio javnu nabavku svom prijatelju – kaže naš izvor iz MSP.

On dodaje da su tenderi za ulepšavanje raspisivani fazno, u roku od tri meseca, i da su pare već legle na račun “Drvoinpeks inženjeringa”

– Niko u MSP ne zna gde će završiti luksuzni nameštaj. Po onome što je traženo, zaslužuje da bude u prostoru koji je reprezentativan, odnosno da ga koriste visoki funkcioneri Ministarstva. Toliko je sve bilo isplanirano da su i slike za neke primerke, poput masivnih stolova, ali i mesinganih čiviluka, bile u konkursnoj dokumentaciji. To je sve urađeno da bi se izfavorizovao Živanović. Tako je za nabavku posebnih tepiha i staza plaćeno oko 2,2 miliona dinara, za nekoliko luksuznih komada drvenog nameštaja čak 3 miliona. Tekstilne tkanine za rezidencijalne objekte, koštale su poreske obveznike Srbije 1,8 miliona, a za zavese i draperije, za koje su raspsana dva tendera, plaćeno je više od 2,1 milion dinara. Sve u svemu, oko 10 miliona dinara je utrošeno a da se ne zna gde će taj luksuz završiti. U MSP se šapuće da je ovo samo usluga prijatelju generalnog sekretara i da bi ceo postupak trebalo da se preispita – kaže naš izvor.

U Ministarstvu muk na pitanja

“Blic” je još u petak 26. oktobra uputio pitanja Ministarstvu spoljnih poslova. Želeli smo da čujemo i drugu stranu i objašnjenje oko javnih nabavki koje se odnose na kupovinu nameštaja, zavesa i tepiha. Međutim, odgovor nismo dobili do zaključenja ovog broja.

PROČITAJTE JOŠ: NAPADI PANIKE U VRHU SNS

(izvor: blic.rs)

Comments

comments