Društvo

#1od5miliona – Današnja dešavanja u “Slobodnoj zoni” i šta nas očekuje do kraja večeri

Današnji dan u slobodnoj zoni kod zgrade Predsedništva, organizovali su studenti .

Njihove akcije počele su prvom, zvaničnom konferencijom za štampu organizacije , a potom i solističkim koncertiom violinist (ime i prezime). Konferenciju za medije otvorila je Jelena Anasonović koja je objasnila zašto je važno da se ostane na ulicama, kao i to da je slobodna zona još jedan korak unapred za proteste.

Ona je naglasila da je važno da dopremo i do ljudi iz manjih mesta koji su počeli da se oslobađaju straha od vlasti ali koji još uvek nemaju dovoljno motivacije. Anasonović naglašava da će na ulicama biti sve do ispunjenja zahteva i kada god se pojavi potreba da se ustane protiv diktature režima. Srđan Marković, osvrnuo se na Dan pobede nad fašizmom ali napomenuo da su organizatori protesta “Protiv diktature” 2017. godine dobili ogroman broj prijava za to, i time pokazao apsurdnost današnje manifestacije koju organizuje vlast.

Valentina Reković naglasila je značaj toga da se istraje u borbi protiv lažnih diploma i doktorata i izrazila zabrinutost ka tome što je komisija zadužena za istraživanje doktorata ministra Siniše Malog rekla da je doktorat samo “malo” plagiran (7%). Ona je rekla da je važno da se radi na istraživanju plagijata, a ne osporavanju teze da plagijat postoji.

Kasnije su studenti izložili fotografije svih protesta, počevši od prvog koji je nosio naziv “Stop krvavim košuljama”, a istu kao i šetalicu “” i “Studenti ne ćute!” izložili su u pionirskom parku kako bi prolaznici mogli da ih vide. Prolaznici su pričali sa mladima, razgovarali o svojim problemima i potpisivali “Lažne diplome” koje su studenti delili kao bunt.

Večeras posetioce očekuje DJ nastup autora protestnog hita Barbara the singing bot, Sevdah BABy , a u toku cele noći moći će da se druže sa mladim organizatorima protesta i igraju razne društvene igre koje su im oni pripremili.

Comments

comments