Politika

#1od5miliona – NEMA izlaska na izbore bez usvajanja SVIH preporuka stručnog tima

Još jednom jasno kažemo da bez ispunjenja svih tačaka proizašlih iz preporuka stručne komisije nema slobodnih izbora.

Nećemo šargarepe, hoćemo ispunjenje zahteva, u protivnom pozivamo na aktivan bojkot.

Povodom organizacije serije okruglih stolova Fakulteta političkih nauka i Fondacije za otvoreno društvo u vezi predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe 2020. godine, #1od5miliona poručuje da je dijalog poželjan iako je došao kasno, ali mora biti transparentan.

#1od5miliona podržava dijalog kao ključ demokratskog sistema, koji mora biti otvoren za čitavo društvo.

Dijalog o izborima tiče se svih građana Srbije koji biraju političke opcije pod određenim izbornim uslovima , a ne samo političkih opcija koji učestvuju u izbornoj trci.

Opozicija je učestvovanjem na ovim sesijama pokazala da je otvorena za dijalog i razgovor na temu implementacije preporuka stručnog tima.

Stručni tim ispred građana koji učestvuju na protestu #1od5miliona napisao je 42 preporuke u oblastima kako medija, tako i izbornog procesa, koje bi ih načinile fer, slobodnim i poštenim.

U okviru pomenutog dijaloga važno je raspravljati o već napisanim preporukama, koju se mogu primeniti i uvrstiti u postojeći zakonodavni sistem u kratkom vremenskom periodu.

Odstupanja od bilo koje tačke preporuka stručnog tima značilo bi smanjiti već minimalne granice za normalno funkcionisanje izbornog procesa i medija.

Sve tačke preporuka, prihvaćene od strane političkih opcija, sindikata i drugih potpisnika Sporazuma sa narodom, moraju biti ispunjene.

Sređivanje biračkog spiska, administracije i izbornog procesa bez dovoljnog prisustva u medijima daje minimalan, ili nikakav efekat na izbore.

Napominjemo da mediji koji su kontrolisani sedam godina, uključujući sve medije i nacionalne frekvencije koje su u privatnom vlasništvu, kroz kratko vreme i dijalog od nekoliko sesija nije moguće otvoriti za sve strane mišljenja u ovom društvu, stoga je bojkot jedina trenutna opcija.

Comments

comments