Društvo

Pošta od juče u štrajku – sledi radikalizacija!

Sindikat Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Nezavisnost“ juče je stupio u štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada.

Kako predstavnici štrajkača navode reč je o socijalnom, a ne o političkom štrajku – o borbi za dostojanstven život zaposlenih koji su, i pored činjenice da je Pošta Srbije jedno od najuspešnijih preduzeća u republici, dovedeni na rub egzistencije.

U razgovoru sa predsednikom sindikata „Nezavisnost“ za regiju 4 saznali smo da štrajkači imaju dva zahteva:

– hitno poboljšanje položaja i plata radnika pošte i

– nastavak pregovora reprezentativnih i ostalih sindikata sa Vladom Republike Srbije, pošto je ugrožena egzistencija radnika.

„Pošta je od svih javnih preduzeća u najgorem položaju. Prema zvaničnim podacima prosečna neto zarada u Srbiji za decembar 2017. bila je 54.344,00 dinara. Prosečna plata u Beogradu za isti mesec iznosila je 68.207,00, a na jugu Srbije 44.399,00 dinara.

Prosečna plata radnika Pošte u mesecu decembru iznosila je 43.120,00 dinara. Ako se uzme u obzir činjenica da čak 80% zaposlenih u poštama prima platu manju od ovog proseka onda sve postaje daleko jasnije.“ – izjavio je danas sa „Glas Zaječara“ predsednik sindikata „Nezavisnost“ Zoran Vučeljić.

Štrajkači poručuju da ovak štrajk nije hir, da nije reč o još jednom protestu prrd izbore, već o legitimnoj akciji i borbi za opstanak.

„Imamo informaciju da će se od ponedeljka i ostali sindikati pridružiti štrajku, nakon čega će uslediti radikalizacija protrsta, u smislu potpune obustave rada.

Mi koristimo priliku da se izvinimo svim korisnicima usluga pošte, koji danas stoje u redovima i čekaju. Mi smo na licu mesta, u sali, korisnicima objašnjavali zašto je ovaj štrajk neophodan i zamolili ih za razumevanje.“ – rekao je u daljem obraćanju gospodin Vučeljić.

Štrajkače je na protest primoralo neispunjeno obećanje koje je dala Vlada Republike Srbije, odnosno predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić.

Iako je juče boravila u Zaječaru, predsesnici sindikata nisu stupili u kontakt sa njom, jer svoj dolazak nije blagovremeno najavila.

Predstavnici zaposlenih poručuju da će istrajati u borbi i da povlačenja nema.

Sa pažnjom ćemo pratiti dešavanja vezana za štrajk, a o daljim koracima sindikata imaćemo više informacija u utorak.

(Izvor: Glas-zajecara.com)

Comments

comments