DruštvoIzbor UrednikaZabava

7 razloga zašto je dobro biti lenj

Upravo je lenjost odgovorna za sve one izume koji nam olakšavaju život i rade umesto nas. Mnogi od njih nastali su iz čistog besposličarenja. Lenjost, takođe, prisiljava čoveka da brže obavi neki zadatak kako bi mu ostalo više vremena za lenčarenje.

Nije loše ponekad biti lenj i ne raditi baš ništa, niti zamarati mozak teškim mislima. I telu i umu treba odmor od svakodnevice, a nema boljeg načina za to od opuštanja – od kvalitetnog lenčarenja.

Stvari s lenjošću postaju još izraženije zimi kada naša tela luče više melatonina (hormona spavanja) što povećava osećaj pospanosti i intenzivnija je potreba za lenčarenjem. Leti je lenjost isto “nužno zlo” je po velikim vrućinama nije pametno biti previše aktivan.

Lenčarenje ima svojih psihičkih i fizičkih prednosti. Ovde je njih 7:

1. Snižava krvni pritisak

Nakon stresnog dana dobro je ispružiti se , duboko udahnuti i lenčariti. To umiruje i opušta, a time i snižava krvni pritisak te usporava rad srca.

2. Poboljšava vežbanje

Iako se čini suludo, istina je da malo lenjosti dobro dođe kod vežbanja. Tada nećete vežbati dugo, ali intenzitet treninga će biti jači. Studije su pokazale da su upravo kraći i intenzivniji treninzi praćeni periodima odmora bolji za gubitak viška kilograma i ostanak u formi.

3. Povećava kreativnost

Lenčarenje i ne razmišljanje o ničemu posebno zapravo vodi najboljim idejama. Ponekad uporno mozganje i pokušavanje dolaska do neke ideje može imati sasvim suprotan učinak. Mozak bolje radi kada se opusti.

4. Povećava učinkovitost

Upravo je lenjost odgovorna za sve one izume koji nam olakšavaju život i rade umesto nas. Mnogi od njih nastali su iz čistog besposličarenja. Lenjost, takođe, prisiljava čoveka da brže obavi neki zadatak kako bi mu ostalo više vremena za lenčarenje.

5. Jača sposobnost rešavanja problema

Kada dajete sebi vremena da promislite, imate više šanse smisliti pravo rešenje problema nego ako to pokušavate napraviti brzo i na silu. Lenčarenjem možete razmisliti o nekom problemu, trebate li uopšte intervenisati i koji potez bi bio najbolji.

6. Bolje razumevanje samog sebe

Ako dopustite mislima da ponekad besciljno lutaju, možete doći do fantastičnih spoznaja o sebi i svetu u kojem živite. To je šansa da o nekim stvarima promislite na novi način, da ih sagledate iz nekog drugog ugla.

7. Poštovanje sadašnjeg trenutka

Poput meditacije, i lenčarenje dovodi do toga da cenite sadašnjost, taj trenutak u kojem se upravo nalazite. Možda upravo uživate ne radeći ništa uz šoljicu finog čaja, udišući mirise prirode u vrtu ili jednostavno osluškujete kucanje sata i uživate.

Comments

comments