DruštvoPolitika

Afera KC Niš: Koliko ćemo plaćati kašnjenje i ko se ugradio u nabavku opreme?

Otvaranje Kliničkog centra Niš stanovnici ovog i okolnih gradova čekaju više od decenije. Iako je planirano da Klinički centar u najvećem gradu na jugu Srbije bude otvoren još pre dve godine, do kašnjenja je došlo između ostalog zbog loših projekata. Za sada niko nije odgovarao ni za loš projekat, ni za činjenicu da je tender za opremanje Kliničkog centra proglašen neregularnim, a posao ipak realizovan do kraja.

Tokom svečanog otvaranja, kome je prisustvovala i cela Vlada, Aleksandar Vučić je između ostalog rekao: „O greškama danas neću jer smo uspeli nešto iz njih da naučimo“.

Novinari Insajdera, između ostalog, su istraživali koliko je na kraju koštala izgradnja Kliničkog centra u Nišu, koliko je i zbog čega država platila odštete izvođaču radova.

Neka od ovih pitanja smo uspeli da postavimo ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, dok drugim državnim funkcinerima juče nije bilo moguće postavljati pitanja prilikom otvaranja Kliničkog centra.

„Znate koliko sam živaca i svega pogubio oko ovog kliničkog centra Niš“, rekao je Lončar odgovarajući na pitanja.

Rekonstrukcija, izgradnja novih 45.000 kvadratnih metara i opremanje centra koštali su oko 50 miliona evra. Ta sredstva su najvećim delom obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke, od koje je Srbija pre više od decenije dobila kredit od 150 miliona evra za rekonstrukciju četiri klinička centra, a rok da to bude učinjeno je bio pet godina.

Gradnja u KC Niš je međutim počela tek 2013. kada je Vlada potpisala ugovor o izgradnji sa italijanskom firmom „Inso“ u vrednosti od 31,5 miliona evra. Od tada su rokovi za završetak radova više puta pomerani. Nadležni su krivicu prebacivali na izvođača radova, ali i na loše urađene projekte koje su „nasledili“.

Nakon konačnog završetka radova, pred novinare je stao samo ministar zdravlja Zaltibor Lončar. Na pitanje novinara Insajdera koliku će odštetu država morati da plati izvođačima zbog stalnih izmena projekta i zaustavljanja radova, Ločar uverava da država ništa dodatno neće plaćati.

„Znate šta, kad nasledite nešto, ne želim u ovom lepom danu da se vraćam toliko. Znate koliko sam živaca i svega pogubio oko ovog kliničkog centra, ali je teško naslediti neku stvar koja je trebalo da bude završena pre toliko godina, a onda je naslediti takva kakva jeste i iz nje izvući sve ono što valja, dodati ono što nema i ispraviti ono ne valja. Ali kao što vidite u tome smo uspeli, budite sigurni odštetu platiti nećemo“, rekao je Lončar.

Iako je ministar decidan u tvrdnji da država neće ništa platiti, direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević je za Insajder pre manje od mesec dana rekao da će odštetu plaćati i jedni i drugi.

„Ovde nema nevinih, ima krivih i ima krivljih. I upravo to će da se reflektuje na konačan ishod procene i konačno da li će i ko kome plaćati za kašnjenja, shodno tome, čija je kašnjenje krivica. Izvođači radova će platiti penale i tu apsolutno nema nikakvih dilema, ali će istovremeno i naša strana, kada se završi sav nadzor, snositi deo finansijske odgovornost”, rekao je Blagojević 24. novembra.

Osim probijanja rokova, tokom izgradnje KC Niš javio se problem i sa nabavkom medicinske opreme.

Celokupna oprema je nabavljena putem javne nabavke koju je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki proglasila nezakonitom. Uprkos tome, Ministarstvo zdravlja nije raskinulo ugovor o nabavci opreme sa kineskom kompanijom China Sinopharm vredan 12,2 miliona evra.

Nije moglo bez botova

Kako javljaju lokalni mediji u Nišu, u ovaj grad je juče došlo oko 50 autobusa. U organizaciji SNS-a, članstvo i simpatizeri is Niša, Vranja, Prokuplja i drugih gradova u ovom kraju, došlo je da napravi špalir, pozdravi vođu i “uveliča” otvaranje KC Niš.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments