Društvo

Agencije za zapošljavanje „trampe“ radnike kao razmenu dobara

Sindikat „Sloga“ ocenio je danas da se Predlogom zakona o agencijskom zapošljavanju dozvoljava da svi poslodavci, sem u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, mogu da iznajmljuju sve svoje radnike preko agencije.

U saopštenju sindikata navedeno je da aktuelna većina u Skupštini Srbije ne bi trebalo da glasa za predložene propise „i da ne staje na stranu krupnog kapitala, svetskih i domaćih tajkuna, koji radnike ovim zakonom posmatraju isključivo kao robove i zamorčiće, a ne neophodne partnere u stvaranju profita“.

„Dok u Evropskoj uniji udeo agencijskih radnika u ukupnom broju zaposlenih iznosi u proseku 1,6 odsto, u Nemačkoj 2,2 odsto, Srbija na mala vrata uvodi moderni robovlasnički sistem u vidu iznajmljivanja radnika preko agencija putem takozvanog ‘lizinga’ i njihovu međusobnu ‘trampu’, odnosno kao razmenu dobara“, istakla je „Sloga“.

Taj sindikat je podsetio da je Ustavnom sudu pre tri godine podneo inicijativu za ocenu ustavnosti tada pripremljenog Nacrta zakona o agencijskom zapošljavanju, ali da se sud i dalje ne izjašnjava i tako, kako je ocenjeno, „otvoreno staje na stranu onih koji radnike najbrutalnije iskorišćavaju mimo zakona i Ustava, a koje bi trebalo da štiti“.

„Svaka priča o tome kako će Zakon o agencijskom zapošljavanju doneti veću sigurnost radnicima i njihovo bolje sindikalno organizovanje je izlizani kliše, koji smo osetili na svim izmenjenim zakonima, posebno aktuelnom Zakonu o radu, koji je radna prava zaposlenih u Srbiji obezvredio i pokrenuo talase socijalnog egzodusa za boljim životom u razvijene zemlje EU“, navela je „Sloga“ u saopštenju.

Predlog Zakona o agencijskom zapošljavanju Vlada Srbije je prošle sedmice dostavila Skupštini na usvajanje, a njime je predviđeno da radnici mogu da preko agencije budu iznajmljeni poslodavcu pod uslovom da sa agencijom zaključe ugovor na određeno ili neodredjeno vreme.

Broj ustupljenih radnika zaposlenih u radnom odnosu na određeno vreme kod poslodavca ne može da bude veći od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih, ali to se ne odnosi na agencijske radnike koji imaju zaključen ugovor na neodredjeno vreme sa agencijom, što znači da poslodavci nemaju nikakvo ograničenje u angažovanju radnika preko agencije sve dotle dok oni imaju ugovor na neodredjeno vreme u toj agenciji.

U Srbiji sada ima oko 120 registrovanih agencija za zapošljavanje.

(Izvor: Infobrif)

Comments

comments