Društvo

“Air Serbia” opet u minusu – država poklonila 21 milion evra

Država Srbija je kroz otplatu starog duga, donacije i subvencije tokom 2018. godine u Er Srbiju uložila oko 20,8 miliona evra, pokazuje finansijski izveštaj nacionalnog avioprevoznika za prethodnu godinu.

Ovaj iznos identičan je kao i onaj iz 2017. tako da je država nastavila da finansijski pomaže Er Srbiju iako je po ugovorima bila u obavezi da bespovratno ulaže sredstva do kraja 2016.

Prema ukupnim finansijskim rezultatima Er Srbija posluje pozitivno. Dobit u 2018. iznosi 11,4 miliona evra. Međutim ukoliko se pogleda samo operativno poslovanje, odnosno izuzmu državna davanja, Er Srbija šestu godinu zaredom posluje u minusu.

 

Er Srbija je nacionalna avio kompanija u kojoj je 51 odsto vlasnik država, a 49 odsto kompanija Etihad iz UAE. Praktično ona je 2013. nasledila nekadašnju kompaniju JAT Ervejz koja je prema tvrdnjama predstavnika nadležnih institucija bila pred bankrotom.

Okvirnim ugovoru o transakciji koji je sa Etihadom potpisan u avgustu 2013. godine, država Srbija se obavezala da vrati sve stare dugove nekadašnjeg JAT-a, ali i da na razne načine bespovratno ulaže u kompaniju Er Srbija tri godine.

Međutim Er Srbija je na spisku firmi kojima su i 2017. i 2018. pa i 2019. namenjena sredstva iz budžeta. Odgovarajući na pitanja Insajdera pre nekoliko meseci zašto je to tako, ministar finansija Siniša Mali izričito je naveo da se radi o vraćanju starih dugova Jat Ervejza koje je država preuzela na sebe.

„Nismo imali u budžetu 380 miliona dolara, ako se ne varam, da isplatimo odmah, nego to plaćamo u nekom periodu od desetak godina. Kako taj novac dospeva za plaćanje mi te kredite ili dugove vraćamo ili kroz Er Srbiju ili direktno. Ne postoje subvencije koje idu u Er Srbiju već dve godine u nazad”, rekao je Siniša Mali.

Objavljeni finansijski izveštaji pokazuju da je država na sebe preuzela dodatne obaveze, odnosno na različite načine učestvuje u novom planu restrukturiranja kompanije.

Kako je navedeno, obe strane – i Republika Srbija i Etihad – saglasile su se da se „fokusiraju na sveobuhvatnu strategiju dugoročnog i restrukturiranja i oporavka kompanija“.

Koliko tačno novca u ovom procesu država ulaže, predstavnici nadležnih institucija nisu nikada javno objavili.

Subvencije Ministarstva trgovine, pomoć od Ministarstva privrede, davanja državnih preduzeća

Kako je pokazalo istraživanje Insajdera novi plan restrukturiranja napravljen je tokom 2016 kada je isticala obaveza države da subvencioniše rad Er Srbije. Ovaj plan 19.decembra 2018. godine usvojila je Komisija za kontrolu državne pomoći i donela rešenje o dozvoljenosti daljeg ulaganja.

Rešenje Komisije koje je dostupno na sajtu kao i sva prethodna rešenja u vezi sa strateškim partnerstvom sa Etihadom objavljeno je bez brojnih podataka koji su izostavljeni kao poslovna tajna, pa u njemu nije moguće videti ne samo iznose donacija, nego ni broj letova, niti broj putnika koji koriste usluge Er Srbije.

U Rešenju komisije je međutim moguće videti da se država osim za otplatu naseleđenih dugova obavezala na niz davanje u procesu restrukturiranja. Tako se kao učešće države navodi državna pomoć Ministarstva privrede, otpis dugova prema Aerodromu Nikola Tesla, garancije i povoljni krediti Fonda za razvoj, subvencije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija ali i davanja privrednih subjekata koji su u vlasništvu Repubike Srbije.

U narednom izvodu možete pogledati koje su obaveze države u zajedničkom restrukturiranju kompanije kako je to objavljeno u Rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći.

Podaci o donaciji Ministarstva privrede nisu saopšteni javnosti kao ni iznos sredstava koje je Er Srbija dobila od državnih kompanija.

Ono što je dosad poznato je da je Aerodrom Nikola Tesla, dok je bio u državnom vlasništvu, u dva navrata otpisao dugove Er Srbije za aerodromske takse u iznosu od oko 30 miliona evra zaključno sa septembrom 2015 godine.

Prošle godine Er Srbija je u finansijskom izveštaju navela da je od države primila oko 12 miliona evra na ime podrške razvoja saobraćajne mreže, a u “cilju podsticaja i razvoja turizma i opšte povezanosti Srbije, u skladu sa Strategijom razvoja turizma”.

Ova strategija je usvojena krajem 2016, upravo u vreme kada je po ugovoru, država trebalo da prestane sa subvencionisanjem Er Srbije. Strategija predviđa direktnu budžetsku pomoć za aktivnosti koje doprinose razvoju turizma, ali se u njoj nigde eksplicitno ne navodi da će država donirati nacionalnu avio kompaniju.

Strategija o razvoju turizma je inače usvojena za period do 2025. godine, ali nije jasno da li će država po istom osnovu nastaviti da subvencioniše Er Srbiju i u narednih sedam godina.

Prema podacima iz finansijskog izveštaja, 2017 Er Srbija je dobila i kredit od Fonda za razvoj Republike Srbije u iznosu od 14 miliona evra sa kamatnom stopom od 3,5 odsto godišnje, a koji dospeva na naplatu ove godine.

Er Srbija uzela novih 40 miliona dolara kredita od Etihada

Iako je kao poslovno opredeljenje kompanije navedeno zajadničko ulaganje u proces restukturiranja novi finansijski izveštaj pokazuje da je Er Srbija nastavila praksu uzima kredita od Etihada. Naime kako je navedeno Er Srbija je 13. decembra 2018. zaključila aneks ugovora o kreditu sa Etihad ervejozm u iznosu od 40 miliona evra. Sredstva su povučena u celosti 20. decembra 2018. a stići će na naplatu na kraju ove godine. Kamata na ovaj kredit je tri odsto godišnje.

Ovaj kredit je povoljniji od onih koji je kompanija povlačila od strateškog partnera prethodnih godina.

Tokom 2015. i 2016. Er Srbija je od Etihadove firme Ea Partners uzela dva kredita u ukupnom iznosu od oko 100 miliona dolara sa godišnjom kamatom od čak 6,96 odsto. Pored ovako visoke kamate, samo za troškove obrade kredita naplaćeno je 6,55 odsto po kreditu, odnosno ukupno 7,8 miliona dolara.

Ove kredite, Er Srbija bi trebalo da vrati 2020, odnosno 2021. godine.

Višestruko veće ulaganje Srbije
Er Srbija nasledila je nekadašnji Jat, koji je 2013. godine bio u dugovima i na ivici bankrota.

Prema finansijskim izveštajima, Er Srbija posluje pozitivno već od 2014. godine, ali tako što kao prihod računa državna davanja.

Država je u Er Srbiju uložila novac bespovratno, i to više od Etihada.

Etihad je dao je pozajmicu od 40 miliona dolara koja je 2014. pretvorena u vlasništvo od 49 odsto kompanije Er Srbija.

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu “Srpsko-arapska posla” , država Srbija je zaključno sa krajem 2016. uložila bespovratno u zajedničku kompaniju nekoliko puta više na razne načine – od otplate dugova do investiranja – dok je Etihad zajedničkoj firmi dao kredit od oko 100 miliona dolara. Za razliku od bespovratnog davanja Srbije, Etihadu kredit sa kamatom mora da se vrati.

Za usluge i proizvode Etihada Er Srbija platila skoro 12 miliona

Kako Er Srbija posluje sa Etihadom govore i podaci iz finansijskih izveštaja u delu koji se tiču povezanih lica. Iz ovih izveštaja može se zaključiti da u različitim transakcijama sa Etihadom Er Srbija ima prihode u proseku od oko 1 milion evra u toku godine.Međutim istovremeno, za robu i usluge Er Srbija plaća Etihadu u proseku oko 10 miliona evra godišnje.

Tokom 2018. prema navodima finansijkog izveštaja Er Srbija je u poslovanju sa Etihadom imala rashod od 11,8 miliona evra. U finansijskim izveštajima nije razjašnjeno šta to Er Srbija plaća Etihadu.

(Izvor: Srbin.info, Insajder)

Comments

comments