Zabava

Asteroid uhvaćen u gravitaciji Zemlje! Može nam na kratko biti komšija!

Američki tehnološki sajt CNET javlja da bi asteroid koji je uhvaćen, odnosno zarobljen u gravitaciji planete Zemlje, mogao nakratko da nam bude svemirski sused.

Astronauti iz projekta pretrage svemira „Katalina“(Catalina Sky Survey) koji finansira NASA, preneli su da su primetili jedan omanji asteroid, prečnika od 1,9 do 3,5 metra.

Učesnik projekta „Katalina“, Kasper Virchos kaže da je zemlja privremeno zarobila jedan novi predmet- mogući mini-mesec koji je nazvan „2020 CD3“.

On navodi da je ovo izuzetno važno otkriće, jer je to tek drugi od milion poznatih asteroida za koji se zna da je ušao u Zemljinu orbitu.

Prethodno otkriveni asteroid obletao je zemljinu površinu u trajanju od oko 18 meseci, u periodu između 2006. i 2007. Taj asteroid nazvan je „2006 RH120“, a takođe je otkriće „Kataline“, čije se sedište nalazi u Lunarnoj i planetarnoj laboratoriji Univerziteta Arizone, u gradu Tusonu, gde radi i astronom-istraživač Virchos.

Ova vest potvrđena je i od zvanične svetske organizacije „Centar za male planete“, koja se bavi upravo time. Oni navode da izgleda da je asteroid ušao u Zemljinu orbitu pre oko 3 godine.

Comments

comments