Društvo

BAHATO: Sekretarka koja je kršila zakon NEĆE da podnese ostavku!

Generalna sekretarka Skupštine Srbije Svetislava Bulajić, čiju je smenu zbog sukoba interesa nedavno preporučila Agencija za borbu protiv korupcije, izjavila je da uprkos tome neće podneti ostavku i da to “ne bi bio moralni čin”. Možda očekivano, s obzirom na sve afere u koje je bila umešana dok je obavljala ovu visoku funkciju u Skupštini.

Na prvoj narednoj sednici parlamenta Svetislava Bulajić trebalo bi da bude smenjena sa funkcije generalne sekretarke, a nakon preporuke Agencije za borbu protiv korupcije koja je ocenila da je ona bila u sukobu interesa.

Ovakvu odluku Agencija je donela jer je Bulajićeva “protivzakonito sebe upućivala na službene puteve u inostranstvo i naplaćivala dnevnice, ali i obračunavala prekovremeni rad”.

U 2017. godini generalna sekretarka putovala je na službena putovanja u Istanbul, Kijev, Edinburg i Varšavu i od parlamenta na ime deviznih akontacija uzela 225 evra. Za obračunate prekovremene sate Bulajićeva je naplatila 164.063,87 dinara!

Kako je navedeno u rešenju Agencije, Bulajićeva je prijavila 72,3 sata prekovremenog rada u decembru 2016, 35 sati u novembru iste godine, 21 sat u februaru 2017, 51,3 sata u aprilu prošle godine… Prekovremene sate imala je i u martu, maju, junu i julu 2017.

Mada se Agencija u slučaju Bulajićeve bavila samo njenim dnevnicama i isplatama za prekovremeni rad, Bulajićeva se pominje u još nekoliko afera.

Ona je u parlamentu zaposlila svoju drugaricu I. R. J. (ime poznato redakciji), koja je zbog mita osuđena na godinu dana zatvora. Zaposlenje je usledilo baš kada je sud doneo presudu za mito. Drugarica je prvo počela da radi kao daktilograf, da bi posle svega tri meseca bila premeštena u sektor za ljudske resurse.

Još 6. septembra prošle godine je otkriveno da su u parlamentu nezakonito kopirani i iznošeni dosijei zaposlenih, kao i da je o svemu tome načelnik Odeljenja za poslove poslaničkih grupa i bivši tužilac Veljko Rakić obavestio Bulajićevu.

On je poslao pismo sekretarki i u njemu naveo da “posebnu zebnju budi to što tako nezakonito uzeti lični podaci mogu postati predmet ozbiljnih zloupotreba”. Rakić ju je nju obavestio da je i njegov dosije fotokopiran i iznet i “da će učiniti sve u skladu sa zakonom da zaštiti svoj profesionalni i lični integritet i dostojanstvo”.

Samo dan kasnije ona je pokrenula proceduru za njegovu smenu!

Bulajićeva je ušla u ozbiljan sukob i sa svojim saradnicima Srđanom Smiljanićem i Brankom Marinkovićem. Zbog ličnih nesuglasica zatražila je od njih da napuste svoje kancelarije, a kada na to nisu pristali, zatražila je od članova obezbeđenja da ih izbaci, što su oni odbili da urade.

Smiljanić i Marinković, koji kao da su naslutili da bi tako nešto moglo da se dogodi, dan ranije su obavestili sve zaposlene kojima rukovode da nemaju dozvolu da ulaze u njihovu kancelariju ni da premeštaju bilo kakve stvari. Dopis je dostavljen i predsednici Narodne skupštine Maji Gojković.

Protiv Bulajićeve zaposleni su podnosili više prijava za mobing.

Otkriveno je i da je generalna sekretarka za svoju kancelariju nabavljala i skupoceni nameštaj po ceni od oko pola miliona dinara. Nabavkom je takođe zaobišla zakon, pa je umesto da raspiše javnu nabavku, Bulajić sve iscepkala na male nabavke – od fotelja preko mobilnih komoda, kožnog dvoseda do konferencijskih stolica u eko-koži.

(izvor: blic.rs)

Comments

comments