Politika

“Beograd i Priština spremili scenario za sukob na severu, stvaraju de facto podelu na terenu”

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić apelovao je na međunarodnu zajednicu da spreči „neodgovorne pojedince da isprovociraju nasilje“ na Kosovu i Metohiji.

On je na svom Fesjbuk nalogu napisao da Kosovom „cirkulišu razne opasne informacije među kojima je i o ona o skorom scenariju međusobno dogovorenog incidenta na severu koji bi bio okidač“ za reakcije i u Beogradu i u Prištini, i stvorio de facto podelu na terenu“.

PROČITAJTE JOŠ: AKO DRŽAVA PRODA PKB PO OVOJ CENI, IZGUBIĆEMO 120 MILIONA EVRA, MINIMUM!

„Politički lideri na obe strane i u Beogradu i Prištini moraju odlučno da odbace i demantuju navode o eventualnoj isceniranoj teritorijalnoj podeli kroz navodno spontano izazvano nasilje i ponovo se obavežu na miran dijalog koliko god on trajao. U protivnom snosiće ogromnu političku i moralnu odgovornost“, naveo je iguman (na slici ispod).

Janjić je dodao da se čvrsto nada da će međunarodna zajednica posebno SAD i EU sprečiti neodgovorne pojedince i grupe na obe strane da isprovociraju nasilje u kome bi stradali nevini ljudi i vredni istorijski i kulturni spomenici kao u neredima 2004.

PROČITAJTE JOŠ: BIA PRATILA I PRISLUŠKIVALA OLIVERA IVANOVIĆA NEPOSREDNO PRE UBISTVA!

„Za Kosovo i region to bi bio strašan korak nazad. Dijalog mora da se vrati garantovanju bezbednosti za sve ljude i poštovanju ljudskih prava“, napisao je arhimandrit.

On je napisao i da južno od Ibra živi 80.000 Srba i postoji više od 150 pravoslavnih svetinja među kojima su i četiri najznačajnija spomenika srpske kulture koja su pod zaštitom Uneska.

„Dve trećine od 120.000 Srba sa ženama i decom žive južno od Ibra, najviše u Kosovskom Pomoravlju, oko Gračanice i Štrpca, kao i u Metohiji, dok samo jedna trećina na severu Kosova“, naveo je sinoć otac Sava na Fejsbuku.

Arhimandrit je naveo i da južno od Ibra postoji 140 crkava u kojima služe sveštenici eparhije Raško-prizrenske, od kojih neki žive sa po četvoro dece u etnički čisto albanskim mestima, kao 10 aktivnih manastira sa preko 100 monaha i monahinja u njima“.

PROČITAJTE JOŠ: MIRKOVIĆ UZVRATIO MARIJANU: VIDEO SAM TE DA SE LJUBIŠ SA BABIĆEM!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments