Politika

Beogradske elektrane i Grad oštetili porodice – za tri godine čak i po 1.000 evra!

“Beogradske elektrane su svakoj  beogradskoj porodici, koja ima centralno grejanje i stan od 80 kvadrata, za poslednje tri godine iz kuće bukvalno otele preko 1.000 evra”, saopštio je Pokret za preokret na tribini koju su sinoć održali pod nazivom “Preokret za Beograd – dosta pljačke”.

Kako je navedeno, do ovog frapantnog podatka došli su na osnovu Bilansa uspeha JKP Beogradskih elektrana.

“Tu se vidi podatak da su za poslednje tri godine imale dobit od preko 15 milijardi dinara. Samo u 2017. preko 7 milijardi.  Ako se ta cifra podeli sa cenom kvadrata grejne površine, dobije se podatak da su nam za svaki metar kvadratni uzeli 500 dinara godišnje, što je za recimo 80 kvadrata 40.000 dinara. To je preko preko 1.000 evra za tri godine, koje su nam oteli. Ove godine će nam oteti dodatnih 40.000 dinara. Do toga dolazimo na prost način. Dok su energentima „skakale“ cene, oni su podizali cenu grejanja, a kada su cene energenata padale, oni cenu grejanja nisu snižavali. Ako tome dodamo tople zime, jasna je računica. Oni su to sakrili od nas i prevarili nas. Pokret za preokret Beograd će pokrenuti da se napravi precizna računica koliko je svaki vlasnik stana oštećen i tražiti da im Beogradske elektrane i Grad Beograd te pare vrati. Za stan od 40 m2 to je 500 evra, a za stanove preko 100 m2 oko 1.500 evra za tri godine godine. Analiziraćemo i period pre 2017. godine”, istakao je Bratislav Braca Marković, advokat i član Pokreta za Preokret.

Navodno su JKP Beogradske elektrane tražili da se cena snizi, ali gradska vlast nije dozvolila jer je 90% tog otetog novca otišlo u gradski budžet i završilo u raznim pevajućim fontanama, behatonima i u džepovima SNS izvođača radova, poput dobavljača najskuplje jelke na svetu, dodao je Marković i istakao da bi on lično voleo da je za te pare otišao na more ili kupio deci nešto.

Inženjer i profesor Aleksandar Simić istakao je da je sada jeftinije grejanje na gas, drva pa čak i struju, što je rezultat monopolskog položaja Beogradskih elektrana kojima se mora stati na put. Mnogi Beograđani, po njemu, nemaju izbora.

Comments

comments