Politika

Bešlin: Srbija je faktor destabilizacije regiona, vlast i opozicija se takmiče u nacionalizmu

Istoričar Milivoj Bešlin ocenio je da je “nacionalistička i autokratska” Srbija pretnja za ceo region i ključni faktor njegove destabilizacije i dodao da su razmere “anticrnogorske histerije” i huškanja na sukob prevazišle “čak” i one iz vremena režima Slobodana Miloševića, te da dolaze i sa strane vlasti i sa strane nacionalističke opozicije.

Bešlin je u intervjuu za portal Autonomija rekao da se u Srbiji danas diže stepen nacionalizma putem unutrašnje homogenizacije i širenjem mržnje prema spolja, a kao jednu od posledica svih tih procesa naveo je i poslednje manifestacije fašizma i nasilja u Vojvodini, “jer se tu najpre detektuje neko drugačiji ko mora biti ponižen, obeležen i dehumanizovan”.

“Negiranje zločina, uključujući i najteži zločin genocida je postalo svakodnevno, a slavljenje učinjenih zločina i heroizacija zločinaca svakodnevna pojava. U takvoj atmosferi nikoga ne bi smeli da čude izlivi mržnje, nasilja i fašizma”, naveo je Bešlin.

Ocenio je da mu je od početka vlasti Srpske napredne stranke, koju je nazvao “preobučenim radikalima”, bilo jasno da će, kad propadnu sve priče o reformama, kada se istroše “neiskrena zaklinjanja u Evropu da se vrate onome što najbolje znaju, a to je širenje mržnje i nacional šovinizma”.

“Na tome su nastali, na tome su preživeli i na tome danas vladaju. A formula je jasna, kao i svaki autoritarni i desničarski režim i naprednjaci danas žive od proizvodnje neprijatelja. Oni su danas i poslednjih nedelja ‘pronadjeni’ u Crnoj Gori. Juče su to bili Hrvati, prekjuče Bošnjaci, pre toga Makedonci, sutra će biti Kosovo i tako u krug”, rekao je Bešlin.

Prema njegovim rečima, Srbija se, “dok god je autoritarna i nacionalistička”, neće pomiriti s nezavisnošću Crne Gore, jednako kao što samo retorički priznaje Bosnu i Hercegovinu, a suštinski sve čini da je oslabi i time dokaže tobožnju državnost entiteta.

Ocenio je da srpski nacionalisti i autoritarni centralisti polaze od toga da je Vojvodina ućutkana i da je pitanje njenog položaja definitivno rešeno, a ona sama već svedena na kulise i na geografski pojam.

“Mislim da se u tome gorko varaju. Ideja Vojvodine traje već skoro dva veka. Ona je bila kao reka ponornica, pojavljivala se i nestajala sa istorijske scene. Danas je potrebno vratiti se toj ideji i aktuelizovati vojvodjansko pitanje”, poručio je Bešlin.

Ocenio je da je aktuelna vlast uspela da od društva u Srbiji “razjedanog mržnjom i agresijom, nacije frustrirane porazima u ratovima u kojima ‘nije učestvovala'”, napravi neku vrstu “zverinjaka”.

“Samo kada pogledate naslovne strane tih horor tabloida videćete tešku kliničku sliku društvene patologije. Dodajte tome fašistoidne brbljaonice na privatnim televizijama u vlasništvu političkog i ekonomskog podzemlja, pa svemu tome dodajte ponašanje skupštinske većine u parlamentu koje se ne može uporediti sa bilo čim što smo videli u našoj bližoj i daljoj prošlosti onda vam je jasno do koje mere je društvo naelektrisano i pripremljeno na sukob i obračun”, rekao je Bešlin.

Prema njegovim rečima, drugi deo te tragične priče je odsustvo bilo kakve relevantne alternative.

“Srbija koja se faktički vratila u jednostranačje ima intelektualno slabiju i ideološki destruktivniju opoziciju nego ikada u poslednjih 30 godina. Najveća opoziciona grupacija ne samo da ne nudi nikakvu alternativu, već je svojim desničarenjem, antievropejstvom, fanatičnim kleronacionalizmom i neofašizmom najsnažnija podrška i najozbiljniji alibi ovako destruktivnoj vlasti”, ocenio je Bešlin.

Dodao je da suštinski izmedju vlasti i nacionalističke opozicije nema ideoloških sukoba, nema razlike u spoljnopolitičkoj orijentaciji, kao i da se takmiče u “mržnji prema susedima”.

“Njihov jedini spor je u tome ko će biti vlast i držati ruke na državnoj kasi i ko će vršiti redistribuciju i preraspodelu siromaštva iza koga stoje brojni korupcionaški mehanizmi i zloupotrebe”, kazao je Bešlin.

Izvor: N1, Beta

Comments

comments