Društvo

Biciklisti ustali protiv Vesića

 

“Kritična masa”, koju čine građani Beograda čije je glavno prevozno sredstvo bicikl, krenula je danas sa Trga Nikole Pašića da blokira Karađorđevu ulicu u znak protesta zbog otežanog ili sasvim onemogućenog prolaska biciklista u budućem naselju “Beograd na vodi” i njegovoj okolini.

Predsednik Udruženja “Ulice za bicikliste” Zoran Bukvić izjavio je za agenciju Beta da će blokada ulice trajati 30 minuta, a povod su radovi kod “Beton hale” uz obalu reke Save, kojima je onemogućen prolazak biciklista i pristup biciklističkom liftu kod Brankovog mosta.

Bukvić je ukazao na činjenicu da akcije beogradskih biciklista traju devet godina unazad, ali da grad za to vreme nije učinio mnogo toga da ispuni njihove zahteve.

“Očekivano je da se za to vreme izgradi od 100 do 200 kilometara biciklističkih staza, a u Beogradu se gradi svega od četiri do pet kilometara godišnje”, rekao je on.

Sa uređenom biciklističkom infrastrukturom, istakao je Zoran, biciklisti u Beogradu bi činili čak do pet odsto sveg saobraćaja, a sada je to manje od jedan odsto.

Postojeće biciklističke staze u starom i novom delu grada, po mišljenju Bukvića, ne održavaju se prikladno.

Udruženje je najavom skupa u utorak navelo da je pisalo svim nadležnim institucijama, od kojih je samo gradski Sekreterijat za saobraćaj zvanično odgovorio da on nije izdao dozvolu za zatvaranje biciklističke staze.

Direkcija za građevinsko zemljište Beograda obećala je u saopštenju “da će dati sve od sebe da naprave obilaznicu za bicikliste i radove završe što pre”.

Kako biciklistička staza ne bi bila “zatvorena beskonačno”, dok je kraj radova najavljen za septembar, “rešili smo da blokiramo Karađorđevu ulicu na pola sata, sa zahtevom da biciklisti dobiju alternativnu obilaznicu, jer je prolećna sezona već uveliko počela”.

Udruženje je u saopštenju navelo da, ukoliko se u međuvremenu nadležni jave “s nekim razumnim predlogom obilaznice”, odlažu blokadu, ali odgovora nadležnih nije bilo.

Comments

comments