DruštvoPolitika

BLOKADA! Srbija je (u)stala!

Ekološki aktivisti okupili su se u Beogradu kako bi, kako su ranije i najavili, blokirali saobraćaj na sat vremena na mostu Gazela zbog donesenih zakona o referendumu i eksproprijaciji. Policija u opremi za demonstracije ih je blokirala, deo aktivista nalazio se u Ulici kneza Miloša, a deo je blokirao saobraćaj kod Sava centra. Aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je građane u 18h ispred Skupštine. Protest i u Novom Sadu, Preljini, kod Kragujevca, u Šapcu i Valjevu… U jednom trenutku došlo je do sukoba i odgurivanja aktivista sa policijom u Novom Sadu, ima i uhapšenih, kažu aktivisti. Posle sat i 15 minuta Varadinski most je odblokiran. Oko 15.20h građani krenuli iz Ulice kneza Miloša ka centru Beograda, u Novom Sadu su krenuli ka policijskoj stanici.

15:35 – U Šapcu je došlo do incidenta tokom blokiranja saobraćajnice. Naime, kako se vidi po snimcima sa društvenih mreža, jedan bagerista nije želeo da stane i krenuo je kroz grupu okupljenih građana. Osoba koja je pored njega, sa bagera, snimala okupljene građane, šutnula je muškarca koji je pokušao da se popne, a onda je izbila tuča.

 

15:23 – U Novom Sadu više stotina demonstranata u koloni kreće se ka gradu. Njihova namera je da odu do policijske stanice u Ulici papa Pavla kako bi zatražili da aktivisti koji su privedeni budu i pušteni. Most polako napušta i policija. Saobraćaj na mostu je profunkcionisao pre desetak minuta.

15:10 – Kako javlja reporter N1 iz Ulice kneza Miloša, policija preusmerava ljude koji se vraćaju sa Gazele na Durmitorsku ulicu. Grupa u kneza Miloša ih je sačekala aplauzom.

15:06 – Kod Sava centra se razilaze građani, prema planu, jer je i ranije najavljeno da će blokada trajati sat vremena. Kako javlja reporter N1, još je tu jedna grupa građana, policija i dalje stoji.

14:54 – Stoje automobili i autobusi Ispred Sava centra. Dva vozila Hitne pomoći su propuštena.

14:52 – Policijski helikopter nadleće Varadinski most u Novom Sadu.

14.45 – Povećeva se broj policajaca u kneza Miloša u Beogradu.

14.44 – Građani se kreću u grupama, pešaka, Ulicom kneza Miloša. U Durmitorskoj nema ljudi, ali ima okupljenih građana u Savskoj i dalje.

14:43 – Profesorka Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije kaže da je ovo blokada upozorenja, i ukoliko predsednik potpiše te zakone, blokada ide na neograničeno. Ako se ne pobunimo ovo će biti otvorena i legalizovana pljačka, kaže.

14:42 – Aktivista iz Novog Sada Brajan Brković izjavio je da je osam aktivista uhapšeno prilikom sukoba tokom blokade mosta Duga, među kojima je i jedan od organizatora protesta Miran Pogačar, kao i da je načelnik novosadske policije dao naređenje da se ovaj protest „razbije“.

14:41 – Ministar Vulin šeta autoputem kod Sava centra.

14:40 – Sukob između demonstranata i Žandarmerije u Novom Sadu koja pokušava sve demonstrante da pomeri na jednu stranu mosta, kako bi napravila prolaz automobilima – da prođu most.

14:39 – U Preljini je blokirana Ibarska magistrala između kružnog toka za skretanje ka auto-putu i Čačku, kolone su u oba pravca. Iako je bilo nekoliko privođenja na informativni razgovor, situacija je za sada mirna.

14:38 – Nezvanično, privedeno je sedam ili osam aktivista u Novom Sadu, javlja reporterka N1

14:30 – Plan je da ostanemo kod ljudi na Gazeli i nakon toga pravac Skupština, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta navodeći da su pozvali građane da u 18h dođu ispred Skupštine, „da napravimo plan“. Kaže da je policija udarala i žene. Dobili smo informacije i da je Šabac blokiran, dodao je.

14:29 – Blokada i u Preljini, situacija mirna, nije bilo sukoba s policijom.

14:27 – I na strani Sava centra saobraćaj je blokiran.

14:25 – U jednom trenutku Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista, je povikao „ustanak, ustanak“, svi su ga pratili, kaže reporter N1. Nema incidenata, sve je mirno, dodaje.

14:10 – U Novom Sadu protest na mostu Duga – u jednom trenutku izbio sukob s policijom. ima uhapšenih, navode aktivisti.

14:00 – Ekološki aktivisti, koji su najavili za danas u 14h blokadu Gazele i Mostarske petlje zbog donesenih zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i eksproprijaciji, okupili su se u Savskoj ulici, nadomak Gazele, ali im policija nije dozvolila da prođu dalje. Oni pokušavaju da prođu okolnim ulicama i trenutno se nalaze u kneza Miloša, gde ih takođe čeka žandarmerija u opremi za razbijanje demonstracija.

13:57 – Policija u civilu je prethodno prišla Aleksandru Jovanoviću Ćuti, ekološkom aktivisti, saopštila mu da ne mogu dalje da prođu, da ne smeju da dozvole da blokiraju međunarodnu saobraćajnicu.

Tu je, kako javlja reporter N1, viđen i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Podsetimo, prethodno je, nešto iza 13h, komandir policijske stanice Savski venac Aleksandar Krstić razgovarao sa jednim od aktivista pokreta Kreni-Promeni Savom Manojlovićem, pokušao da mu uruči rešenje o zabrani skupa i tom prilikom ga obavestio da je prijava skupa odbačena i upozorio ga da će policija biti u obavezi da reaguje u slučaju blokade saobraćaja.

Manojlović je posle toga medijima rekao da će, uprkos odluci MUP-a, blokirati i danas Gazelu i pozvao je građane da blokade saobraćajnica vrše u manjim grupama, jer „masovne grupe mogu lako blokirati“. Ako zahtevi ne budu ispunjeni, kaže, Srbija će „naredne subote stati“.

Comments

comments