DruštvoPolitika

Bravo za Anu i Zlatibora: Investitor tužio Ministarstvo

Jedan od investitora fabirke vode u Zrenjaninu tužio je Ministarstvo zdravlja jer konzorcijum zbog odbijanja sanitarne inspekcije da izda dovolu trpi veliku finanasijsku štetu, rečeno je agenciji Beta.

Firma “Gruppo Zilio”, deo konzorcijuma investitora postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu, podnela je Upravnom sudu tužbu protiv Ministarstva zdravlja jer odbija da da saglasnost sanitarne inspekcije na tehničku dokumentaciju fabrike.

Saglasnost sanitarne inspekcije je preduslov da se dobije upotrebna dozvola za već izgrađenu fabriku pitke vode i da fabrika počne da radi.

Zrenjaninci zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda čekaju od 2004. godine, kada je sanitarna inspekcija zabranila vodu za piće zbog nedozvoljene količine arsena. Postrojenje za koje je najavljivano da će obezbediti zdravu pijaću vodu pušteno je u probni rad sredinom juna 2017, a početak rada nekoliko puta je najavljivan, pa odlagan.

Direktor “Vodovoda i kanalizacije” u Zrenjaninu Ivan Dević rekao je novembru prošle godine da je postrojenje za prečišćavanje vode spremno, da voda u gradskom vodovodu zadovoljava sve kriterijume, ali samo “administrativno nije za upotrebu”.

“Ovo postrojenje će još neko vreme ovako raditi dok se ne završe sve predviđene analize. Ukoliko stigne dozvola, postrojenje će raditi, a, nažalost, ukoliko ne stigne, postrojenje će biti isključeno, jer investitor nema nameru da troši svoja sredstva”, kazao je Dević.

“Gruppo Zillio” podneo je tužbu 29. decembra posle, kako su naveli, šest pokušaja da stupe u kontakt sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

“Neshvatljivo je da Vlada Srbije ne rešava problem nastao dijametralno suprotstavljenim mišljenjima i tumačenjima Zakona, kao i to koje su njihove nadležnosti… ;Neshvatljivo je da Ministarstvo zdravlja čija je dužnost da vodi brigu o zdravlju svih građana, tumačeći zakon kako oni žele, ne dozvoljava da se pitka čista voda posle 14 godina pojavi na česmama građana, već radije zadržava zabranu i mimo pozitivnog rešenja drugog Ministarstva (građevinarstva)”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja, na čijem je čelu Zlatibor Lončar, smatra da “Gruppo Zilio” ne može biti snabdevač grada Zrenjanina pitkom vodom i da zbog toga i ne može da traži sanitarnu saglasnost, ali “Gruppo Zilio” i nije snabdevač, već taj posao i dalje obavlja Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin, dok “Gruppo Zilio” vrši uslugu prečišćavanja vode za to javno preduzeće.

Kako navode u toj firmi, Ministarstvo građevine smatra da ne postoje smetnje da “Gruppo Zilio” obavlja usluge prečišćavanja pitke vode.

(izvor: n1.com)

Comments

comments