Društvo

Brojke protiv Vučićeve priče o suficitu i “uređenoj” zemlji: Srbija NAJSIROMAŠNIJA U EVROPI!

Još jedan u nizu naručenih intervjua koji je predsednik SNS-a Aleksandar Vučić dao danas prepodne “Pinku”, bio je samo prilika da ponovo kuka, prenemaže se, opali po političkim neistomišljenicima i iznese gomilu podataka koji bi trebali da mu idu u prilog.

Naravno da nismo očekivali da će Pregrag Sarapa sa njim napraviti pošten ili makar pristojan intervju, ali nam je zapeo za oko jedan detalj koji je Aleksandar izneo. Pored, naravno, šnicli i svega ostalog što jede i ne jede…

Aleksandar je tako izjavio da:

– Mnogima smeta što Srbija tri godine za redom ima suficit u budžetu i što je postala uređena država!

PROČITAJTE JOŠ: KO JE OVDE LUD: VLADA DAJE PARE AERODROMU U BANJALUCI, A UCENJUJE NIŠ?!

A realnost govori da smo NAJSIROMAŠNIJA ZEMLJA EVROPE! Evo i zašto:

U Srbiji četvrtina stanovništva sa mesečnim primanjima od 15.400 dinara je u stanju relativnog siromaštva, pa je zemlja prva na listi po siromaštvu ako se poredi sa zemljama EU, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta Mihail Arandarenko.

On je na panel diskusiji na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, povodom predstavljanja novog broja stručnog časopisa Monitoring socijalne situacije u Srbiji (MONS), rekao da se siromaštvo još meri na osnovu pretpostavki iz Strategije za smanjenje siromaštva urađene pre 15 godina.

“U Srbiji se siromaštvo meri, ne kroz evropski koncept relativnog siromaštva, što podrzumeva primanja manja od 60 odsto nacionalnog proseka, već kroz apsolutno siromaštvo koje se definiše potrošačkom korpom u kojoj je minimum namirnica za preživljavanje”, naveo je Arandarenko.

Koncept relativnog siromaštva, prema njegovim rečima, podrazumeva da je za smanjenje siromaštva neophodan, ne samo privredni rast, nego i smanjenje nejednakosti u dohocima kako bi što više ljudi moglo da učestvuje u ekonomskom, socijalnom i kulturnom životu zemlje.

PROČITAJTE JOŠ: 15 STVARI ZBOG KOJIH SINIŠA MALI ZASLUŽUJE DA DOŽIVOTNO ROBIJA!

“Ako se poredi sa zemljama EU, a na listu priključi i Turska, Srbija je na prvom mestu po stopi relativnog siromaštva, iza nje su Bugarska, Portugalija i Makedonija”, poručio je Arandarenko.

Dodao je da je 2016. godine stopa apsolutnog siromaštva stanovništva sa dohotkom ispod 11.700 dinara bila 7,3 odsto, a u ekstremnom siromaštvu je bilo od jedan do 1,5 odsto stanovnika.

Potrošačka korpa je naravno, ono što svakog građanina najviše zanima, dakle koliko realno ima novca da podmiri svoje svakodnevne potrebe. I to je ono što je bitno – a ne Vučićeve priče o suficitu i “uređenoj zemlji”!

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO): GRAFITI SA OLIVEROVIM LIKOM ŠIROM ZEMLJE, VUČIĆ I SLINA I DALJE ĆUTE!

(izvor: 021.rs, gerila.rs)

Comments

comments