Politika

Čanak, Macura, Đurišić, Čomić na jednoj listi za izbore: Koalicija “Ujedinjena demokratska Srbija”

Srbija 21, koalicija oko Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođanski front, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum izaći će na sve izbore u koaliciji pod nazivom Ujedinjena demokratska Srbija, a na njihovoj listi naći će se i poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić.

Jedan od predstavnika Srbije 21 Marko Đurišić rekao je na konferenciji za novinare da je i pored razlika, ovu koaliciju spojila borba za evropsku, građansku Srbiju.

Đurišić je dodao da će Ujedinjena demokratska Srbija pored parlamentarnih i pokrajinskih izaći i na lokalne izbore u više od sto gradova i opština, kao da će biti opcija za ljude koji žele da se bore i izađu na izbore i pored pretnji i ucena.

“Ne možemo ostaviti građane da se sami bore, mi moramo da predvodimo borbu i primamo najteže udarce režima”, rekao je Đurišić.

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije rekla je da ta stranka ne želi da odustane od borbe jer se odluka da prošle godine na kratko bojkotuje parlament pokazala kao pogrešna. Macura je dodala da je borba kroz institucije nezamenjiva i da ova koalicija treba da u budućem parlamentu bude garant nastavka puta Srbije ka Evropskoj uniji.

Liga socijaldemokrata Vojvodina našla je saveznike kako bi bili alternativa nacionalističkom i centralističkom režimu Aleksandra Vučića, ali i nacionalističkoj i centralističkoj opoziciji, rekao je funkcioner LSV Bojan Kostreš. On je istakao da Srbija zaslužuje Ujedinjenu demokratsku Srbiju kako bi se suprotstavila režimu, ponudila rešenja i da je bolje izaći na izbore i pod lošim uslovima “nego ostaviti Vučića da i dalje ima sve”.

U ime Građanskog demokratskog foruma Aleksandar Olenik je dodao da građani, koji ne podržavaju ni vlast ni nacionalističke stranke imaju pravo da imaju za koga da glasaju. On je ponudio “agresivne reforme na putu ka EU i beskompromisnu borbu protiv ove vlasti” i izrazio očekivanje da će u budućem parlamentu sedeti predstavnici prave demokratske opozicije.

Odgovarajući na pitanja novinara prisutni su potvrdili da će se na njihovoj listi naći Gordana Čomić iz Demokratske stranke, kao i da Liberalno demokratska partija neće biti deo Ujedinjene demokratske Srbije.

 

FOTO: Srbija21/Goran Sivački

Izvor: Beta

 

Comments

comments