DruštvoPolitika

Čeku i “SNS” lista: Ko laže o Vojsci Kosova?

Zamenik ministra Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) Agim Čeku rekao je da se sa Srpskom listom vode razgovori o transformaciji BSK-a u vojsku Kosova i eventualnoj podršci ove liste promeni kosovskog Ustava koja je za to neophodna i da “ima pomaka”.

Čeku je ovo rekao u razgovoru za RTV Kim, dodajući da on lično nije direktni učesnik tih razgovora. Ipak ima saznanja da se “trenutno vode razgovori sa svima u Srpskoj listi”.

“Hoćemo da to napravimo kako valja, kako Bog zapoveda, da svi budemo deo toga i da to bude naš zajednički uspeh. Da to ne napravimo samo sa onima koji hoće i bez onih koji se sa tim ne slažu. Imamo strpljenja, vode se razgovori, ne pregovori. Mislim da će ti razgovori dovesti do pregovora. Nezvanično ću vam reći da ima pomaka”, kazao je Agim Čeku u emisiji “Dogovor!?” ove televizije sa centralnog Kosmeta.

Predstavnici Srpske liste uz zvaničnike iz Beograda redovno ističu da su netačne vesti da će Vojska Kosova biti formirana, te da oni neće niti glasati, niti dati bilo kakvu podršku formiranju ove vojske.

Tako je i šef Srpske liste danas je dematovao da se vode ovi razgovori, a nedavno je izjavio i da “dok je on na čelu” ove stranke kosovskih Srba – to neće učiniti.

U KBS se trenutno nalazi 103 pripadnika srpske nacionalnosti. Da bi KBS i formalno postao Vojska potrebna je izmena postojećeg kosovskog Ustava dvotrećinskim glasovima poslanika sa dvotrećinskom podrškom nevećinskih zajednica.

Kao plan B krajem prošle godine i delom ove pominjale su se izmene zakona o KBS kojim bi se promenio njihov mandat, dok je sam Čeku plan B najavio još sredinom 2014. Umesto “reagovanja u slučaju prirodnih katastrofa”, tako bi uloga ove formacije bila “učešće u odbrani suvereniteta” – ukoliko bi došlo do promene zakona. Ipak, visoki zvaničnici NATO-a nedvosmisleno su naglasili podršku Zapada samo kroz dogovor uz ustavne promene.

Mada je usledio eskpresan demanti predstavnika Srpske liste u kome su navodi da oni “neće promeniti svoj stav o formiranju tzv. Vojske Kosova”, jasno je da oni baš neće moći mnogo da se pitaju o bilo čemu, pošto njihov pravi šef sedi u Beogradu i zove se Aleksandar Vučić. O tome koliko je Vučić spreman da ide daleko kada je u pitanju odustajanje od nacionalnih interesa Srba na Kosovu smo već ranije pisali, a posle ovakve izjave Čekua, ostaje da se zapitamo ko tačno u ovom slučaju laže. Nije da baš verujemo nekadašnjem komandatu OVK i čoveku koji je počinio ratne zločine, ali nije baš ni da verujemo Vučićevim pulenima sa severa Kosova, pošto znamo koliko voli da laže njihov šef.

Jedno je sigurno – Srpska lista sama ništa ne odlučuje, pa tako neće sama odlučiti ni o Vojsci Kosova. Još se samo čekaju nova naređenja sa Andrićevog venca.

Comments

comments