DruštvoIzbor UrednikaPolitikaSvet

Četiri scenarija za EU: Ni ratovi nisu isključeni!

Da li su Nemci spremni da se žrtvuju za dobrobit ujedinjene Evrope? Odgovor je stigao u okviru rešavanja grčke krize i glasi – ne više.

To je u autorskom tekstu napisao rusko-američki naučnik i analitičar Petar Turčin, koji je izneo i svoja predviđanja razvoja događaja u Evropi.

Prema prvom scenariju, veliki projekat evropske integracije će se potpuno oporaviti do 2027. godine i neće više biti previše evroskeptičnih glasova.

“Ovo je veoma malo verovatno… Pre svega zbog promene u ponašanju Nemaca, a potom i zbog činjenice da se u Evropskoj uniji nailazi na sve veću segmentaciju“, navodi Turčin.

Drugi scenario predviđa da će EU nastaviti da se “provlači“.

“Neće biti ni pozitivnog ni negativnih trenda, 2027. godine ćemo biti gde smo i sada, što je mnogo realističnije od prvog slučaja. Ipak, stanje ekvilibrijuma je dinamičan proces i ja ne vidim da postoji sila koja će uspeti da reintegriše snage koje su već krenule tim putem. Istorija ne miruje, stvari se menjaju ili postaju gore. Želeo bih da sve krene pozitivnije, ali postoji mnogo razloga za drugačije mišljenje“, istakao je Turčin.

Treći scenario predviđa još veću fragmentaciju Evropske unije, ali ona neće nestati.

“Predvođene Mađarskom i Poljskom i druge male i srednje države članice će pokušati da se vrate svojim nacionalnim politikama, bez obraćanja previše pažnje na Brisel. Defragmentacija će biti okončana bez rata. Možda ne za deset, ali bi EU mogla da izgleda kao Sveto rimsko carstvo. Po mom mišljenju to je najverovatnije“, dodao je Turčin.

Da mira u Evropskoj uniji neće biti – predviđa četvrti scenario.

“Mislim i nadam se da do toga neće doći. Ipak, postoji veoma malo onih koji se sećaju tragedija iz Drugog svetskog rata. Vlada Marijana Rahoja, na primer, ne uviđa koliko je opasna represija koju sprovodi u Kataloniji. Moglo bi da dođe do krvavog građanskog rata. Nažalost, ništa ne sprečava konflikte, a mi smo izbegli velike ratove od 1945. godine zato što se ušlo u proces integracije. Kada to bude prestalo razne odvratnosti mogu da postanu moguće“, upozorava Turčin.

(izvor: b92.net)

Comments

comments