Društvo

CINS: Pink Informeru “poklonio” 95 miliona!

Glavni i odgovorni urednik dnevnog tabloida Informer Dragan Vučićević dobio je od Pinka više od 95 miliona dinara za navodnu realizaciju tok-šou programa “Teška reč”, objavio je CINS nakon što je došao do podataka Poreske uprave.

Pink je 2014. godine dao Informeru oko 820 hiljada evra za tok-šou čiji je voditelj bio Dragan J. Vučićević čija je emisija bila reakcija na “Utisak nedelje” i čiji je slogan bio “emisija koja će vas ostaviti bez utiska nedelje”.

Željko Mitrović tvrdi da je tim novcem obuhvaćeno više meseci emitovanja emisije ali se sagovornici Centara za instraživačko novinarstvo ne slažu sa ovom tvrdnjom te tvrde da je to moralo da se nađe na računu i da je ta cifra sasvim nerealna.

CINS takođe navodi da je PINK Informeru iste godine oprostio dug od oko 380 hiljada evra, kroz prevelike popuste za oglašavanje.

Emisija koju je vodio trenutni Glavni urednik Informera služila je za isto ono čime se bavi i list Informer – širenje propagande vlasti i sukob sa onima koji kritikuju vlast.

Prvobitno se emisija “Teška reč” emitovala na kanalu PINK 2 koji je dostupan samo korisnicima kablovske televizije ali je 2013 godine u septembru

U prvom trenutku, “Teška reč” je išla na kanalu Pink 2, koji se emituje samo preko kablovske televizije, ali se od septembra 2013. prebacuje na Pinkovu nacionalnu frekvenciju. Već sledeće godine, prema podacima do kojih su došli novinari CINS-a, Pink je za izradu ove emisije i oglase u periodu od januara do maja Insajder timu, izdavaču Informera, isplatio nešto više od 95 miliona dinara ili oko 820 hiljada evra.

CINS navodi da je početkom 2014. Informer Pinku izdao dva računa za uslugu podrške i izradu emisije do 31.1.2014. i oglase iz januara – ukupno na iznos od 49 miliona dinara, odnosno oko 422 hiljade evra po tadašnjem kursu. U martu te godine Pinku je traženo 265.000 evra, a u maju oko 133 hiljade evra.

Ove podatke CINS je pronašao u zapisnicima o poreskim kontrolama Insajder tima. Među prihodima od zakupa medijskog prostora opisani su računi koje je firma izdavala kompaniji Pink international za “uslugu podrške i izrade emisije ‘Teška reč'” i oglase za određeni mesec.

Comments

comments