Korona

COVID19: 277 preminulih, vanredna situacija u više gradova

Od korona virusa zvanično je u Srbiji preminulo 277 ljudi dok je zvanični broj registrovanih slučajeva 14.564 potvrđeno sa današnjim danom.

Drugi deo prvog talasa koronavirusa, kako ga neki nazivaju, sačekao je neke zdravstvene ustanove nespremne nasuprot situaciji koja je prethodila izborima za narodne poslanike.

Da li su bolnice opremljene?

Premijerka Srbije Ana Brnabić juče je bila u Novom Pazaru nakon što su se građani tog grada ali i građani širom Srbije pobunili zbog, kako se navodi, prikrivanja tačnih podataka o preminulima od COVID19.

Predstavnica pokreta 1 od 5 miliona Valentina Reković navela je na svom zvaničnom tviter nalogu da joj se obratila doktorka koja radi na studentskoj poliklinici koja tvrdi da su respiratori koje je država obezbedila stigli bez dodatne opreme te da su zbog toga neupotrebljivi.

Vanredna situacija u par gradova Srbije, Tiodorović tvrdi: Pravi pik za pet-šest dana!

U Kragujevcu, Vranju i Novom Pazaru proglašena je vanredna situacija, a razmatra se i uvođenje iste u još par gradova.

Epidemiolog Branislav Tiodorović navodi da nema argumenta da virus slabi, te da pravi pik očekuje za pet-šest dana.

“Virus je tu, nema nikakvog argumenta da on slabi svoje dejstvo. Smanjuje se broj inficiranih koji ga mogu preneti. U Vranju je specifična situacija sa teškim problemima koje zdravstveni sistem ipak savladava uz pomoć KC Niš. Imamo 83 osobe sa bronho-pneumonijom kao jednom ozbiljnom komplikacijom koja kod 30 odsto njih može preći u pneumoniju”, kazao je Tiodorović.

Navodi da građani moraju biti svesni da se za potrebe testiranja javljaju oni koji imaju tegobe, i da nema potrebe da oni koji su uplašeni, koji su možda bili u nekom kontaktu da gube vreme i izazivaju gužvu.

“Ako to bude i mala tegoba, blaga temperatura, bol u grlu, to ima opravdanja. Mi ovoga trenutka imamo utisak da veliki procenat onih koji nemaju nikakve tegobe, a javlja se za pregled, da to nije neophodna mera i da doprinosi stvaranju straha”, istakao je Tiodorović.

Tiodorović je istakao i da pravi pik očekuje za pet-šest dana.

“Mislim da ovaj pik koji se pominje nije baš pravi pik. Mi ćemo pravi pik imati u celoj Srbiji, pa i u Nišu verovatno za pet, šest dana, iz prostog razloga što merimo šta se dešavalo, od utakmica, skupova koji su bili organizovani, dakle rođendana, svadbi, žurki, a toga je bilo mnogo. Onda morate da merite vreme inkubacije, najčešće od sedam do deset dana, i do maksimum 14 dana. Tek kad to prođe, a to ne možemo reći pre kraja nedelje, onda možemo da odahnemo. Na sreću nije bilo ničega, ali može biti pika ponovnog”, naveo je Tiodorović.

 

GSP po letnjem redu vožnje

Gradski prevoz u Beogradu je krenuo od danas da saobraća po letnjem redu vožnje kako bi se smanji broj vozila koji saobraćaju, a zaštitne maske i rukavice obavezne su u zatvorenim prostorijama kao sredstvo prevencije širenja COVID19.

Pored novih mera kriznog štaba Republike Srbije stručnjaci poddsećaju da je najefektivnije sredstvo prevencije redovno pranje ruku i socijalna distanca.

 

Comments

comments