DruštvoPolitika

Cveta ljubav između Vučića i Haradineja

Nije ovo prvi put u novijoj istoriji da se koalicioni partneri međusobno hvale, poštuju i cene, međutim veza između Aleksandra Vučića i Ramuša Haradineja je po mnogome specifična.

Lepo je Đorđe Vukadinović objasnio zbog čega je sve međusobna ljubav ova dva pacova neobična:

Problem je, naravno, to što Ramuš Haradinaj nije baš „običan“ koalicioni partner. Nije on, na primer, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin ili Dragan Marković Palma, pa da se međusobno takmiče i utrkuju u pohvalama Vučiću.

S druge strane, Haradinaj nije ni „običan“ lider „susedne zemlje“, koji, eto, malo iz kurtazije, malo iz ubeđenja, hvali svog kolegu i komšiju. (Na stranu što ni „Kosovo“ nije neka „susedna zemlja“.) Drugim rečima, sve je ovde čudno, nelogično i apsurdno. A najčudnije to što je još početkom ove godine čije poslednje dane upravo odbrojavamo država Srbija tražila izručenje Ramuša Haradinaja zbog najtežih ratnih zločina, pa čak i ušla u – po običaju, bučno najavljen, a u međuvremenu tiho i neslavno okončan – diplomatski sukob sa Francuskom u vezi sa tim. A Aleksandar Vučić, i tada i sada prvi čovek ove države, pred kamerama je uverljivo čitao jezovita svedočanstva o Haradinajevim zločinima i žrtvama. Da bi onda, svega nekoliko meseci kasnije, Vučićevi politički puleni iz tzv. „Srpske liste“ tog istog Haradinaja u Prištini izglasali za predsednika „Vlade Kosova“.

Naime, sećate se da smo imali pohvale predsedniku Srbije od ratnog zločinca i njegovog koalicionog partnera Ramuša Haradineja pre neki dan, kada je terorista izjavio:

Može neko biti loš prema meni, ali ako je dobar prema svom narodu, ja to poštujem. Taj koji uspe da vodi svoju zemlju, svoj narod, dobro do boljih ciljeva, ja poštujem to i vidi se da je Vučić dosta uradio, vidi se položaj Srbije prema Evropskoj uniji i njen napredak. U regionu svi ostali kasnimo, a Srbija napreduje“.

Sada smo, kako to naravno šljamu i dolikuje, dobili odgovor od vrha SNS kartela na twitteru, kada je šefica naprednjačkih botova uzvratila lepe reči prema Haradineju:

Ne znam za vas, ali nama je od cele ove bulumente poprilično muka…

 

Comments

comments