DruštvoIzbor UrednikaSvetTechnology

Da li mogu da te špijuniraju preko kamere na laptopu?

Veliki broj poznatih poslovnih ljudi, uključujući i samog Marka Zakerberga, preko kamera svojih laptopova stavljaju selotejp. Kako stvari stoje, čini se da ipak ima nešto u tome.

Jedan od onih koji pokrivaju kameru svog laptopa je i bivši direktor FBI, Džejms Komi. On je u jednom nedavnom intervjuu čak i rekao da je “pametno stavljati traku preko kamere”.

Njegov komentar je povezan sa poznatom fotografijom glavnog čoveka Facebooka gde se u pozadini vidi ‘zamaskirana’ web kamera na vrhu i mikrofon na bočnoj strani laptopa.

Paranoja ili opravdana sumnja?

Sasvim je logično da će pokušati da nekako dođu do računara direktora FBI-ja, ili MacBook-a Marka Zakerberga.

Pitanje je, međutim, koliko ima smisla ‘oslepeti’ računar prosečne, usudili bismo se reći i hakerima beznačajne osobe. Jedan od motiva je dobra stara ucena – haker se domogne vaše kamere, snimi vas u vrlo nezgodnom trenutku i taj snimak iskoristi za ucenjivanje.

Da, manje su šanse da će ovakav napad ciljati vas, s obzirom na to da (vrlo verovatno) nemate javni imidž koji je potrebno štititi, ali to ne znači da ne treba da budete oprezni.

Kako hakeri preuzimaju kontrolu nad vašom kamerom?

Kako stvari stoje, jedini pravi način na koji haker može da preuzme kontrolu nad vašom web kamerom je da preuzme kontrolu nad vašim kompjuterom. Ovo u principu znači da se ovde radi o scenariju sličnom ostalim oblicima napada na daljinu. Procedura vrlo često uključuje navlačenje korisnika da klikne na lažni link i time na računar instalira program koji napadaču omogućava pristup.

Kako se odbraniti?

Ako mislite da ćete prepoznati hakersku aktivnost tako što ćete pogledati da li vam se LED lampica pored objektiva web kamere uključila, razmislite još jednom.

Evo što možete učiniti da spasite privatnost:

– Zaklopite laptop ako ga ne koristite;

– Uvek nadograđujte softver, pogotovo pretraživače i nadogradnje;

– Aktivirajte firewall i držite ga aktiviranim;

– Redovno proveravajte da li je vaš računar inficiran malwareom;

– Izbegnite otvaranje čudnih linkova u porukama čak i kada znate ko vam ih šalje.

Ako želite da budete super-sigurni da vas ne špijuniraju, budite kao Zakerberg i prekrijte web kameru i mikrofon neprozirnom lepljivom trakom.

(izvor: telegraf.rs)

Comments

comments