Društvo

DA RAZJASNIMO: Zabrana koja je doneta ODNOSI SE NA GRADNJU GONDOLE

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) demantovao je danas navode najviših funkcionera vlasti u Beogradu, narodnih poslanika Skupštine Srbije i JP Skijališta Srbije da se građevinska dozvola čiji poništaj RERI traži, ne odnosi na izgradnju gondole.

PROČITAJTE JOŠ: JOŠ JEDNA POBEDA: NAPREDNJACI ODUSTAJU OD RUŠENJA SPENS-A

Naime, u samoj građevinskoj dozvoli čiji je poništaj kao nezakonite RERI tražio, izričito se navodi da se ista izdaje za „izvođenje pripremnih radova za izgradnju stanice gondole „Kalemegdan“.

„Pripremni radovi predstavljaju sastavni deo postupka izgradnje. To jesu radovi koji prethode građenju objekta i kao takvi, shodno odredbama ZPI, predstavljaju sastavni deo izgradnje objekta, za koji se izdaje građevinska dozvola. To samo znači da je i za radove koji su do sada obavljeni, a koji se između ostalog odnose na seču stabla na predmetnoj parceli, prethodno morala biti izdata građevinska dozvola, a što u vreme seče prema javno dostupnim informacijama, nije bio slučaj“, stoji u obrazloženju RERI.

PROČITAJTE JOŠ: DŽABA SE BRUKAO: IPAK NIŠTA OD ULICE BORE ČORBE

Uz objavljivanje građevinske dozvole, koja je javno dostupan dokument u evidenciji APR-a, RERI je naveo i da se nigde u rešenju o izdatoj građevinskoj dozvoli ne pominje da se ista izdaje za izvođenje arheoloških ispitivanja.

„RERI je upravo iz razloga što arheološka istraživanja nisu sprovedena na adekvatan način i uticaj projekta na životnu sredinu ostao neutvrđen i podneo Upravnom sudu tužbu kojom je zahtevao da se predmetna građevinska dozvola oglasi nevažećom“, naveli su oni.

Tepić: Mihajlović da odgovara za urbanističko nasilje

Marinika Tepić, narodna poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde, zahtevala je juče da ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović hitno bude sprečena da išta više potpisuje u ime građana Srbije, „od Kine do Kalemegdana, jer gotovo svakim svojim potpisom ova ministarka prekrši neki zakon, za šta cenu na kraju plaćaju građani“. Tepić je u pisanoj izjavi za medije navela da očekuje ne samo političku, već i krivičnu odgovornost Mihajlovićeve i da od ministarke traži objašnjenja po kom osnovu i čijem nalogu je pokušala da „legalizuje urbanističko nasilje za izgradnju gondole na Kalemegdanu“.

PROČITAJTE JOŠ: USKORO SLOBODNE ZONE ŠIROM SRBIJE

(izvor: danas.rs)

Comments

comments