Politika

Dačić: Beograd ne krije ništa!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je da Beograd ne krije ništa u vezi sa vojnom saradnjom i poručio da neće biti deo nečega što je suprotno međunarodnim konvencijama.

Na skupu „Savezništvo SAD sa Jugoslavijom – Srbijom: Hladni rat“, Dačić je izjavio da, po Vašingtonovom mišljenju, Srbija ne bi trebalo da prestane da kupuje sve vrste oružja, ne samo od Rusije, već i od ostalih država.

„Nikada nećemo učestvovati ni u čemu što je suprotno međunarodnim konvencijama i stavovima. Ništa ne krijemo niti smo krili i mi ćemo nastaviti takvu politiku otvorenosti i negovaćemo je u budućnosti sa SAD, Rusijom i Kinom…“, poručio je Dačić nakon govora na otvaranju skupa o Srpsko-američkim odnosima.

Kako je već rečeno, direktor Stejt departmenta zadužen za sankcije Rusiji Tomas Zarzecki, koji je u novembru posetio Srbiju, bio veoma zadovoljan posetom i sastankom sa Dačićem.

„Dogovorili smo se da Ministarstvo odbrane bude u kontaktu, da imamo korektnu komunikaciju da ne bi nastali problemi u našim odnosima“, rekao je Dačić.

Dačić je naveo kako ima pozitivnih primera iz istorije odnosa Srbije i SAD i da se nada da će se ova saradnja nastaviti.

„Spoljna politika nije samo pitanje ljubavi i mržnje, već i interesa, zbog čega je važno kako naći zajednički imenitelj interesa najmoćnije zemlje na svetu i najvećeg naroda na Balkanu“, izjavio je Dačić.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri izrazio je zahvalnost na transparentnosti koju je Srbija, tokom posete, pokazala ambasadi i Zarzeckom.

Međutim, kako Godfri kaže, američki zakon o sankcijama je vrlo komplikovan.

„To ne znači da mi ne pratimo budno transakcije u ovoj oblasti i da američki Kongres nije zabrinut zbog ove teme“, rekao je Godfri.

Comments

comments