Politika

Dačić džabe diže buku: To što Kosovo neće biti na tema SB – nema nikakav značaj! Evo i zašto:

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenio je to što redovna rasprava o Kosovu neće biti na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) neće imati velike posledice po Srbiju i da to znači da Zapad i Velika Britanija očekuju skoro rešavanje kosovskog pitanja.

Jakšić je za agenciju Beta izjavio da Zapad smatra da je situacija na Kosovu stabilnija i da je zato smanjivanje snaga Unmika opravdano.

PROČITAJTE JOŠ: KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU: ZORANA OTVORENO REKLA ŠTA MISLI O RADETI I RAZBESNELA NAPREDNJAKE!

“Svi znamo koliko je Zapad opsednut efektom stabilnosti u regionu. To što se smanjuju snage Unmika je nagoveštaj da se na Zapadu i Londonu očekuje relativno brzo rešavanje i rasplet kosovskog pitanja, što je dobar znak”, ocenio je Jakšić.

On je dodao da su rasprave o Kosovu u Savetu bezbednosti poslednjih godina imale samo informativnu funkciju i da se na njima nisu rešavali suštinski problemi.

“Te rasprave ni na koji način nisu doprinele rešavnju problema na Kosovu. Problem se više ne rešava u Ujedinjenim nacijama, već se odavno rešava u Briselu”, rekao je Jakšić (na slici ispod).

On je ocenio da Velika Britanija povlačenjem redovne rasprave o Kosovu želi da upozori Srbiju da se previše približila Moskvi.

“To je neka vrsta opomene Srbiji, jer ni Britanci nemaju ništa posebno od toga što neće biti debate u Savetu bezbednosti. Niti se mnogo dobija, niti se mnogo gubi neodržavanjem tih sednica”, dodao je Jakšić.

Redovna rasprava o radu Misije UN na Kosovu nije na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN u avgustu, tokom predsedavanja Velike Britanije.

Savet bezbednosti do sada je svaka tri meseca razmatrao izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (Unmik). Poslednja takva sednica održana je 14. maja.

Velika Britanija i druge zapadne zemlje zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po medjuanrodni mir i bezbednost.

Savet bezbednosti UN je od 10. juna 1999, kada je usvojena rezolucija 1244, redovno razmatrao izveštaje generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu.

PROČITAJTE JOŠ: JAVNO PREDUZEĆE PLAĆA PREDSEDNIKU OPŠTINE I NJEGOVOJ PORODICI AVIO-KARTE ZA ODMOR!

Janjić: Očekivana odluka Velike Britanije

Britanija ne traži potpuno ukidanje javne rasprave o Kosovu nego njeno smanjivanje, a takva odluka je očekivana, kazao je predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić za agenciju Beta.

“Već par godina traje rasprava da li uopšte ima smisla izlaziti pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) sa tromesečnim izveštajem generalnog sekretara (UN) i po tom pitanju su barem pet godina podeljeni stavovi. Za redovne sednice su Kina i Rusija, druge stalne članice su protiv”, kazao je Janjić povodom odluke Velike Britanije da se Kosovo izostavi sa dnevnog reda sednice te institucije.

On je naveo da ostale članice SB smatraju da je uloga UN “nepotrebna i smanjena”, da je cela odgovornost prešla na kosovske vlasti, Beograd i Evropsku uniju i da sva pitanja treba rešavati na tim instancama.

“Nije tačno da je (ovaj čin) potpuno ukidanje teme Kosova, kako se to javnosti predstavlja. Reč je o tome da se izveštaji ne podnose tromesečno, nego jednom ili dva puta godišnje. Generalni sekretar će pisati i dostavljati svoje izveštaje SB UN, ali javne rasprave uz učešće Beograda i Prištine neće biti”, kazao je Janjić (na slici ispod).

On je ocenio da je na to uticala i “činjenica što se SB u poslednje dve godine zloupotrebljava” i da Beograd i Priština “preko njihovih ledja” rešavaju probleme koje trebaju da reše dijalogom u Briselu.

“To je način da se smanji broj prilika da se u raspravu o Kosovu nevoljno uključi pet-šest članica SB UN. Pogledajte te zapisnike – tamo prave rasprave nema barem pet godina. SB je po pitanju Kosova blokiran, a on funkcioniše dobro samo ako postoji mogućnost da se neka odluka donese”, naveo je Janjić.

Ono što Velika Britanija želi da učini ovim potezom, po Janjiću, jeste da preispita postojanje Unmika, koji trenutno na Kosovu i Metohiji “trenutno ima par činovnika, kancelariju za denacionalizaciju za koju niko ne zna gde je i ‘naziv KFOR’ koji je u stvari NATO, jer su sve države koje učestvuju, u stvari članice Alijanse”.

PROČITAJTE JOŠ: VAPAJ SRBA SA KOSMETA: PREDSEDNIČE, NISTE ISPUNILI NIJEDNO OBEĆANJE!

(izvor: N1)

Comments

comments