Društvo

Danas je dan državnosti Republike Srbije

Danas je dan državnosti Republike Srbije, jedan od najvažnijih praznika jedne države. Dan državnosti Srbije obeležava se 15. I 16. Februara, a priznat je na zboru u Orašcu 1804. Godine kada je podignu prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije ali i dana kada je u Kragujevcu 1835. Godine izdat i potvrđen prvi srpski ustav – Sretenjski ustav.

Dan držanosti Srbiji su čestitale mnoge zemlje poput BiH, Francuske, Kine…

Pored dana državnosti, ovaj datum se obeležava i kao Dan ustavnosti Srbije, a kao takav počeo je da se slavi ponovo 2002. Godine.

Dok ovaj datum građanima čestitaju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik republike Srbije Aleksandar Vučić, građani Srbije i ove subote prošetaće glavnim gradskim ulicama u protestu protiv kršenja državnog poretka i diktature režima Aleksandra Vučića.

Iako, Savez za Srbiju koji je preuzeo organizaciju subotnjih šetnji nije najavio dan državnosti kao temu večerašnjeg protesta mi se prisećamo kako će Srbija dobila prvi pisani Ustav u svojoj istoriji.

Nažalost, iako je Srbija među prvima imala pisani ustav po uzoru na Francuski danas smo svedoci stravičnog kršenja istog.

Proteklih nekoliko godina kršenje Ustava ali i državnog poretka prelazi granicu normalne.

Od same podele vlasti, slobode medija i osnovnih ljudsih prava građani srbije više od godinu dana nalaze se na ulici Srbije kako bi zaštitili prava koja su im zagarantovana baš Ustavom.

Nakon protesta “Protiv diktature”, “1 od 5 miliona “ sada imamo protest “Bojkot2020” ali iako više naziva ciljevi ovih protesta cu jedinstveni – promena sistema i delegitimizacija vlasti.

Nadamo se da ćemo sledeći Dan državnosti i ustavnosti obeležiti kako taj datum zaslužuje, a do tada vam redakcija Gerile želi što kraći vremenski period do tog datuma.

Comments

comments