Politika

Deo opozicije o sastanku sa Borelom: Razgovor o izbornim uslovima i razlozima bojkota

Foto: EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predstavnici dela opozicije razgovarali su sa visokim predstavnikom EU za spoljnu
politiku i bezbednost Žozepom Borelom o izborima i izbornim uslovima, kao i razlozima bojkota.

Medjunarodni sekretar Pokreta slobodnih gradjana Natan Albahari kazao je posle sastanka
novinarima ispred zgrade Delegacije EU u Beogradu, da je evropskom komesaru preneo da “nije ispoštovan dogovor iz decembra meseca” u kome se navode bolji uslovi za opoziciju u medijima.

Izvor: Pres služba PSG

“Mi smo preneli stav da ne možemo da učestvujemo sada na izborima. Imamo zarobljenu državu, sa zarobljenim medijima”, rekao je Albahari i dodao da PSG traži od Evropskog parlamenta i od Evropske unije da pomognu u rešavanju političke krize i da su večeras evropski predstavnici sve saslušali i uzeli u obzir, ali za sada ne mogu da daju nikakav odgovor.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, govoreći o razlozima zbog kojih ta
stranka ne pristaje na bojkot ocenio je da se “ne može tražiti demokratija u izbornom procesu” a da se pritom gazi ta demokratija u svakom drugom segmentu života.

On je dodao da su razlozi za bojkot “u najvećoj meri kamuflirani problemima koje svakodnevno vidimo u svom životu” i da su izborni uslovi su “manje ili više onakvi kakvi su oduvek i bili”.

Izvor: Alo

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić kazao je da je u razgovoru sa novim šefom evropske diplomatije  potencirao da je potrebno da se iskoristi poslednja šansa da se unaprede izborni uslovi.

“Potencirao sam pitanje nacionanih manjina u parlamentu, gde imamo raskorak u broju
pripadnika nacionalnih manjina medju gradjanima, kojih je 30 odsto, a u parlamentu je sada oko pet odsto. Zato je moj predlog bio da se posvetimo unapredjenju uslova kako bi nacionalne manjine bile adekvatno i zastupljene”, rekao je on.

Izvor: Beta

Comments

comments