Politika

Đilas, Lutovac i Jeremić se dogovorili: Izlaze zajedno na izbore

Lideri DS, Narodne stranke i SSP objavili su da su se dogovorili o zajedničkom nastupu na izborima, a na konferenciji za novinare rekli su da su napravili savez za pravednu i stabilnu Srbiju, koji će se, uvereni su, širiti.

Na konferenciji za novinare Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta slobodne Srbije, Pokreta za preokret, Građanske platforme, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i Udruženog sindikata Sloga, predsednik DS Zoran Lutovac je rekao da idu u frontalnu borbu protiv vlasti i da su rešili da prave široki savez, a ne kolonu. Kolone su ideološko-programske, a savez je znatno širi od toga, on bi trebalo da okupi što širi krug ljudi, koji imaju isti cilj – stvaranje normalne Srbije, naveo je Lutovac.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić kaže da im sledi zajednički rad „da Srbija posle 3. aprila ne izgleda kao što izgleda danas“. Kaže da u savezu koji su formirali ima političkih razlika, ali da je njihov zajednički cilj nešto drugo – normalni sistem i da u jednom normalnom prostoru i normalnom sistemu političke razlike dolaze kroz intsitucije, kroz slobodne medije i javnu raspravu.

U Srbiji se stvorila alternativa, naš široki savez neće završiti na onima koji su danas prisutni, rekao je Jeremić, navodeći da smatra da ima onih i koji će da promene mišljenje u odnosu  na ranije stavove, da ima onih koji još razmišljaju…

„Ostavili smo sa strane partikularne, partijske interese, ideološke razlike smo ostavili za neko srećnije vreme“, dodao je.

Lider SSP Dragan Đilas je rekao da su napravili savez za pravednu i stabilnu Srbiju. Ujedinili smo se jer smo slušali stav građana, rekao je i dodao da su im na prethodnim izborima građani  tražili da bojkotuju izbore, ali da sada traže da izađu i da to čuju svakodnevno obilazeći Srbiju.

Pavle Grbović, lider PSG, kaže da su ostvarili danas malu pobedu.

“Mi smo danas ostvarili jednu ne tako malu pobedu – pobedili smo sebe. Pobedili smo svoje sujete, svoj ego. Sama činjenica da ovi ljudi sede zajedno na ovom mestu pokazuje da smo dovoljno sazreli i da imamo kapacitet da odgovorimo na potrebe društva u ovom trenutku”, rekao je Grbović.

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da nikada neće odustati od borbe za slobodne i poštene izbore.

“Naredni izbori neće biti slobodni i pošteni i ove organizacije će morati da preuzmzu ulogu instiucija da spreče pritiske, ucene, kupovinu glasova. Preuzeće ulogu policije i pravosuđa da na dan izbora spreče ćelavce, bugarske vozove i moraćemo dan posle izbora da se borimo da sačuvamo rezultat koji smo, i pored nepoštenih uslova, izborili. U tom smislu nam je pomoć svakog čoveka bitna, ali i časnih policajaca, tužilaca i sudija kojih je puno”, rekao je.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić kazala je da “nema nazad, nema stajanja”.

“Potpisali smo deklaraciju o zajedničkom izlasku na izbore. Pročitaću vam je, da vidite za šta smo građanima dali reč. Dajemo vam reč: da ćemo vratiti slobodu i pravdu; da ćemo poštovati ljudska prava, da ćemo vratiti slobdne medije, da će pravosuđe biti slobodno, da će odgovarati svi koji su napravili leglo korupcije od Srbije, da će socijalna pravda biti neupitna”, rekla je Tepić.

 

Izvor: N1, Nova

Comments

comments