Politika

DJB: Kršeći Ustav, Narodna skupština povratila svoje nadležnosti

Pokret Dosta je bilo ocenio je da se Narodna skupština sastala samo da bi poslanici većine izglasali protivustavne zakone kojima ne samo da žele aminovati dosadašnja kršenja Ustava izvršne vlasti, već se protivustavno odriču zakonodavne funkcije Skupštine, prepuštajući izvršnoj vlasti da ubuduće umesto nje donosi izmene zakona u vanrednom stanju.

“Ista tesna većina, sastavljena isključivo od narodnih poslanika vladajućih stranaka, protivustavno je izglasala i uredbe Vlade koje su u Narodnu skupštinu stigle tek nakon isteka Ustavom propisanog roka”, naveo je DJB.

Podsećajući da je pre 44 dana u Srbiji prekršen Ustav i izvršen državni udar,  poslanici DJB upozoravaju da se jedno kršenje Ustava ne može ispravljati novim kršenjem Ustava, kao i da će svi akteri ovog državnog udara morati da odgovaraju pred nadležnim organima Republike Srbije za urušavanje državnog uređenja i razgradnju ustavnog poretka.

“S obzirom da predsednica Ustavnog suda ni do danas nije reagovala na zahtev narodnih poslanika DJB da se Ustavni sud hitno izjasni o kršenju Ustava prilikom proglašavanja vanrednog stanja 15. marta, zbog čega je DJB protiv nje podneo krivičnu prijavu, danas smo svim sudijama Ustavnog suda poslali pismo sa zahtevom da se pojedinačno obrate građanima Srbije i objasne im da uredbe donete za vreme protivustavno proglašenog vanrednog stanja ne važe od isteka roka od 24 sata od otpočinjanja sa radom sednice Narodne skupštine”, saopštio je DJB.

Kako navodi DJB, ove uredbe Vlada Srbije nije podnela Narodnoj skupštini u rokovima iz člana 200. stav 9. Ustava, kao što ih Vlada i nije smela doneti od trenutka u kome je Narodna skupština mogla da se sastane, a to je najkasnije 22. april 2020. godine, kada je sazvana sednica Administrativnog odbora Narodne skupštine.

“Ovo nije pitanje ocene Ustavnog suda kao institucije, već opštepoznata činjenica o kojoj se može ili ćutati ili govoriti. Narodni poslanici pozivaju sudije Ustavnog suda da o toj činjenici u javnosti govore”, poručio je DJB.

Comments

comments