PolitikaSvet

DJB traži vanrednu sednicu Skupštine Srbije radi osude kršenja prava u Crnoj Gori

Izvor: Screenshot - Sport English

Pokret Dosta je bilo (DJB) je pozvao predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković da sazove vanrednu sednicu zbog stanja u Crnoj Gori.

DJB je predložio da Skupština razmotri usvajanje “Rezolucije o osudi kršenja ljudskih prava pripadnika srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”.

Rezolucijom koju predlaže DJB se predsednik i Vlada Srbije pozivaju da pokrenu “odgovarajuće postupke u cilju zaštite elementarnih prava srpskog naroda, Srpske pravoslavne crkve i svih gradjana Crne Gore bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost”.

Izvor: logicno.com


DJB navodi u saopštenju da bi se rezolucijom dala “puna podrška SPC i srpskom narodu u legitimnoj borbi za zaštitu svojih osnovnih ljudskih prava”.

“Imajući u vidu činjenicu da u Crnoj Gori značajan broj gradjana smatra sebe pripadnicima srpskog naroda, samo po sebi stvara obavezu za Srbiju da u slučaju kršenja ljudskih prava tih gradjana preuzme aktivnu ulogu u obezbedjivanju minimalnih standarda osnovnih ljudskih prava na čije se poštovanje Crna Gora obavezala ratifikacijom Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda”, piše DJB.

Izvor: Beta

Comments

comments