Politika

Đuriću, lopove! Kancelarija za KiM krije troškove

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju kao tajni podatak označila je koliko će u ovoj godini sredstava potrošiti na službena putovanja i promociju putem društvenih mreža!

Na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u planu javnih nabavki za 2018. označeno je kao tajni podatak koliko će sredstava biti utrošeno na službena putovanja u Srbiji i inostranstvu, nabavku goriva, strategiju komunikacije na društvenim mrežama, mobilnu telefoniju i usluge praćenja i snimanja aktivnosti Kancelarije.

Zanimljivo je da je odluka o tajnosti za plaćanje pojedinih usluga doneta nakon što je otkriveno da je Kancelarija jednu privatnu firmu platila oko milion dinara za posao ažuriranja profila na društvenim mrežama tog vladinog tela i njenog direktora Marka Đurića.

Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić rekao je za Danas da proglašenje procenjene vrednosti javnih nabavki tajnom nije opravdano ukoliko postoji konkurencija na tržištu i dodao da Kancelarija za Kosovo i Metohiju treba da obrazloži taj postupak.

Iz kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti naveli su za list da oznaka tajnosti tamo gde nije potrebno često krije zloupotrebu i korupciju.

Dodaju da je Vlada izuzeta od nadležnosti poverenika, a pošto je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vladino telo, oni u tom slučaju nemaju formalnog osnova za intervenciju.

U Kancelariju nisu u ponedeljak odgovorili na pitanje zbog čega su sredstva iz budžeta Srbije, opredeljena za pojedine usluge Kancelarije, označena kao tajna.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments