Društvo

DNO DNA: Palikuća Simonović nazvao ulicu u Grockoj po sebi!

Da li verujete da je Dragoljub Simonović, desetak dana nakon što je zapaljena kuća  novinara Jovanovića uspeo da izdejstvuje u Skupštini grada Beograda da se naziv njegove ulice promeni po njegovoj familiji?

Upravo se to i desilo jer, ulica Kasapovačka u Vrčinu od 22. decembra 2018. više ne nosi taj naziv već po “Braći Simonović” i zasluzi te familije. Naime, Skupština grada Beograda je u tom periodu promenila više naziva ulica na čitavoj teritoriji. Među tim promenama našla se i ulica, sada bivšeg predsednika GO Grocka, Dragoljuba Simonovića. Prema obrazloženju objavljenom u Službenom listu Grada Beograda u navedenoj ulici od davnina žive članovi porodice Simonović čijim sopstvenim radom i zaslugom svih članova porodice je napravljena i ulica uz železničku prugu. Kako je navedena ulica formirana 1988. godine na inicijativu pokojnih, braće Simonovića, postoje opravdani razlozi da ista po njima dobije i naziv. Stanovnici su pre formiranja Ulice bili povezani sa Kasapovačkom ulicom samo prugom.

bracasimonovic

Podsetimo se još jednom, u noći 12. decembra 2018. godine novinaru našeg portala Milanu Jovanoviću izgorela je kuća u podmetnutom požaru. Kako se ustanovilo kasnije istragom, kao glavni nalogodavac osumnjičen je upravo Dragoljub Simonović. Na prvom zakazanom ročištu Simonović se nije pojavio, a njegov pravni zastupnik je tvrdio da nije primio poziv za isto. Sledeće suđenje je zakazano za 24. maj.

Ako uzmemo u obzir da je grad Beograd desetak dana nakon paljenja kuće promenio naziv Simonovićeve ulice, odnosno Kasapovačke u Braća Simonović, može se desiti da je poziv za “Palikuću” otišao na stari nepostojeći naziv.

Simonović već jednom tražio promenu imena ulice

Inače, Dragoljub Simonović je još 2013. godine pokušao da promeni naziv Kasapovačke ulice u Braća Simonović, međutim tada mu nije uspelo. Naime,na sednici Skupština opštine Grocka u februaru 2013. godine, donela je odluku da se usvoji predlog Komisije za dodelu naziva ulica i trgova, o promeni naziva Kasapovačke ulice. Inicijativa je potekla od Dragoljuba Simonovića, da se sokak, gde on, njegov brat i još rodbine Simonovića koji imaju sedam kuća u njoj, dobije ime po njima. Da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave to odobrilo, Kasapovačka ulica bi bila još tada preimenovana. Međutim, kada je naša redakcija objavila ovu informaciju, javnost je bila zgrožena te se od nje odustalo.

Te 2013, godine za medije je izjavljeno da prema Pravilniku Komisije za dodelu naziva ulica i trgova Beograda, mora da prođe tri godine od upokojenja, da bi ime ličnosti moglo da bude predlog za ime ulice, dok su u GO Grocka imali drugačije objašnjenje.

-Zahtev da ulica dobije ime Braća Simonović podnet još 1996. godine.Tadašnja vlast je htela da donese odluku da se ulica nazove po narodnom heroju Savi Kovačeviću, ali su stanovnici te ulice odbili predlog – kažu u opštini. – Trasa na kojoj je izgrađen put u dužini od 600 metara je do 1970. godine bila u brlogu i vrzini. Pokojni Dragoslav Simonović i pokojni brat Nikola Simonović, sami su nasuli trasu kamenom, u širini od dva metra. U ulici žive isključivo građani koji se prezivaju Simonović, i koji su svi saglasni sa predlogom da ulica dobije naziv Braće Simonović, rekli su te 2013. godine iz GO Grocka.

(Izvor: Ziginfo.rs)

Comments

comments