Društvo

Dok neko ne ODROBIJA, smrt radnika biće samo brojka na papiru!

Okolnosti pod kojima je poginuo radnik T. N. na gradilištu u Ulici kneza Miloša u Beogradu u sredu ujutru kada se na njega srušio zid, još nisu do detalja poznate.

Inspekcija je istog dana utvrdila da poginuli radnik nije bio prijavljen niti socijalno osiguran, kao i da ga je na gradilištu angažovao podizvođač Energo grupe, firma Anker bau iz Boljevaca. Nastradali čovek iz Kraljeva je 13. građevinski radnik koji je ove godine poginuo na radnom mestu, te se osim pitanja zbog čega nije bio prijavljen, postavlja i ono da li će i ko odgovarati za njegovu smrt.

PROČITAJTE JOŠ: NOVA RADNA MESTA ZA BOTOVE: POŠTA OTVORILA TRI NOVA OBJEKTA 3 DANA PRED IZBORE U MAJDANPEKU!

– Dok neko ne odrobija 12 ili šest godina za smrt ovog čoveka, svaka naredna pogibija nekog građevinskog radnika biće i dalje samo broj u statistici – napominje predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u građevinarstvu Saša Torlaković.

On za Danas tvrdi da više od polovine radnika na gradilištima po Beogradu radi na crno i da ne razume zašto je zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio vanrednu inspekciju.

– Ko još najavljuje da ide u vanrednu inspekciju i ostavlja vreme svima da se sklone. I za gradilište na kom je poginuo radnik je rekao da je bilo uređeno. Ne znam kako je bilo uređeno ako je na radnika pao ne potporni zid, već zid od neke bivše zgrade – napominje naš sagovornik.

Torlaković kaže da treba pohvaliti inspekciju rada, naročito kada se uzme u obzir sa koliko inspektora raspolažu, ali da je ovde glavni problem neprimenjivanje zakona i slabe kazne za odgovorne.

PROČITAJTE JOŠ: NIJE ČUDO ŠTO SE ZID NA KORIDORU SRUŠIO: ANGAŽOVANE FIRME KOJE SU NA “CRNIM LISTAMA”

On kaže da je sudstvo prošle godine umesto dve milijarde dinara po osnovu prekršajnih prijava, naplatilo svega 140 miliona dinara. Zakon o bezbednosti i zaštiti na radu je dobar, tvrdi, ali je problem što se ne primenjuje i što su kazne blage.

– Pre 20 godina, sećam se dobro, prilikom rekonstrukcije jedne škole poginulo je dete, u zatvor su otišli i šef gradilišta i poslovođa. Pokušajte da se setite kada je poslednji put zbog nečije smrti odgovarao neko zatvorskom kaznom – ističe Saša Torlaković.

Zamenik gradonačelnika se među prvima našao na mestu nesreće pre dva dana rekavši kako su investitori iz Izraela Joši Avrahami i Almogim holdings, koji su zemljište na kom je nekada bila američka ambasada kupili pre dve godine, imali građevinsku dozvolu. Istog trenutka je za sutradan naredio i vanrednu inspekciju na svim gradilištima u prestonici. Kojih je, kako je dodao, 1.100 aktivnih.

– Nesreća je pokazala da je ispoštovana sva procedura sa građevinskom dozvolom, ali, nažalost, građevinski radnik nije bio prijavljen, čime je prekršen Zakon o radu. Važno je da svi radimo zajedno, jer samo na taj način mogu da budu utvrđene sve činjenice – rekao je Vesić juče pre podne za TV Prva. On je rekao da ovakve situacije treba da budu nauk svim poslodavcima da radnike zaštite dobro i da obezbede gradilišta u skladu sa zakonom, kako zbog zaposlenih tako i zbog građana.

Za predsednika Građevinske komore Gorana Rodića veći problem od neprijavljivanja radnika jeste to što se urušio zid koji je morao da bude obezbeđen. Kada se radi tako duboki iskop, kako kaže, mora da postoji projekat zaštite, jama mora da se obezbedi. Rodić napominje kako inspekcije treba da obrate pažnju upravo na to kako su jame zaštićene, da kontrolišu ateste kranova kako nam se ne bi dešavalo ovo što se desilo pre dva dana ili ono u Novom Sadu gde je 11 porodica ostalo bez celog zida.

– Ništa ne može da se reši stihijski, mora da se poštuje struka. Poslodavci moraju da imaju licencirane ljude koji se bave zaštitom ljudi. Ako se ovo dešava na gradilištima koje imaju dozvole, možemo da zamislimo šta je na onima koji grade na divlje – napominje Goran Rodić.

PROČITAJTE JOŠ: ZAKON O SOCIJALNOJ ZAŠTITI GURA POLA MILIONA LJUDI U JOŠ VEĆE SIROMAŠTVO!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments