Društvo

Dragica je prava umetnica kada treba da uzme pare! Sve afere njene fondacije

Fondacija bivše prve dame Srbije od osnivanja bila je vezivana za donacije koje su mnogi nazivali „mutnim“ i „koruptivnim“.

Bivši predsednik, međutim, nikada nije propustio priliku da sve glasine „demantuje“, ali na svoj način: optužujući medije, političke protivnike i državne organe za podrivanje njegovog ugleda. Fakta se, ipak, ne mogu demantovati političkim spinom.

PROČITAJTE JOŠ: KO JE OVDE LUD: VLADA DAJE PARE AERODROMU U BANJALUCI, A UCENJUJE NIŠ?!

Tako je, u decembru 2016. godine, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak u kom je utvrđivano da li je predsednik Tomislav Nikolić povredio zakon kojim se sankcioniše koruptivno postupanje državnih službenika.

U sklopu tih provera, Fondacija “Dragica Nikolić” bila je prinuđena da Agenciji dostavi spisak donatora i iznose koje su dali.

Nikolić je tada istakao da prema važećem zakonu fondacija njegove supruge nije u obavezi da imena donatora učini javnim.

– Ako nađe koruptivnu radnju, ako nađe kriminalca da je finansirao Fondaciju, onda mogu slobodno da objave. Ne znam što još da uradimo osim da prekinemo to da radimo, onda nas niko neće pominjati – rekao je tada Nikolić i ustvrdio da provere rada Fondacije predstavljaju napad na predsednika Republike, ali i predsednika Vlade jer sve javne nabavke idu preko Vlade.

Istrage, međutim, tu nisu prestale. U aprilu 2017. godine dobili smo nezvanične informacije od dobro obaveštenog izvora da su inspektori MUP izvršili predistražne radnje poslovanja Fondacije.

PROČITAJTE JOŠ: GRAFITI SA OLIVEROVIM LIKOM ŠIROM ZEMLJE, SLINA I VUČIĆ ĆUTE I POSLE TRI MESECA

U sklopu tih provera navodno je najveća pažnja posvećena poreklu i sudbini novca koji je Fondacija dobila iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Suma je bila značajna: čak milion evra je uplaćeno Fondaciji u dobrotvorne svrhe.

Predistražne radnje su, inače, pokrenute na osnovu krivične prijave koju je podneo izvođač radova na jednom objektu, koji je prijavio da mu je traženo da deo novca koji mu je uplaćen na račun za adaptaciju objekta u kešu vrati jednom od ljudi koji su bliski porodici Nikolić. MUP i Fondacija su, međutim, negirali da je bilo ikakve istrage.

Poslednja u nizu u javnosti pominjanih afera vezana je za izgradnju crkve u Bajčetini (na slici iznad), rodnom selu Nikolića.

U maju prošle godine Agencija za borbu protiv korupcije je ponovo počela da istražuje Fondaciju, ovoga puta želeći da otkrije na koji način je finansirana izgradnja crkve, odnosno da li se novac iz Fondacije prelio u pravcu izgradnje crkve (koju je inače osveštao patrijarh Irinej lično).

PROČITAJTE JOŠ: 15 STVARI ZBOG KOJIH SINIŠA MALI ZASLUŽUJE DA DOŽIVOTNO ROBIJA!

(izvor: blic.rs)

Comments

comments