Društvo

DRAMA U BEOGRADU: Izvršitelji provalili u stan i izbacili porodicu – policija pozvala pojačanje

Izvršitelji su izbacili iz stana Dejana Aksentijevića u Bulevaru Arsenija Čarnojevića 52A/3 u Novom Beogradu.


Dejan se trenutno nalazi ispred zgrade zajedno sa svojim sinom, a u stanu su izvršitelji i kako kaže ne puštaju ih u stan, a budući da su nasilno ušli smatra da je to od sada nova taktika izvršitelja.

Policija je stigla u velikom broju, a čulo se burgijanje jer postavljaju novu bravu na vratima stana.

Dejan je otkrio da nije uspeo da uzme ni svoje osnovne stvari iz stana, kako kaže njegov sin Dušan je pod velikim stresom jer ga je probudilo burgijanje budući da su izvršitelji nasilno ušli u stan.

Podsećamo, stan je kupljen 2005. godine, a Dejan otplaćuje refinansirani kredit od 2006. godine.

– Zbog nemogućnosti otplate kredita, tužio sam banku, tražeći raskid ugovora. Za vreme trajanja tog procesa, na Višem sudu u Beogradu, banka je pokrenula proces preko Trećeg osnovnog suda koji je dozvolio izvršitelju da sprovede aukciju i proda stan sinu, koji je i sam izvršitelj – tvrdi Dejan.

– I pored krivične prijave prema kojoj je u toku postupanje u Višem javnom tužilaštvu, žalbi izvršitelju, Komori izvršitelja, Ministarstvu pravde, Trećem osnovnom sudu i Višem sudu u Beogradu, bilo je zakazano iseljenje mene i moje porodice za 19.02.2019. godine, dodao je Dejan.

Objasnio je kako se tada izvršitelj pojavio u društvu svojih ljudi iz kancelarije, advokata kupca stana, bravara i ekipe za selidbe, ali bez podrške policije tako da izvršenje nije sprovedeno. Ipak, izvršitelj je najavio da sledeći put dolazi u pratnji policije da se sprovede iseljenje.

Uz pomoć aktivista združene akcije, “Krov nad glavom” i solidarnih građana, izvršenje je sprečenim ali je novo zakazano za danas.

Dejan i Snežana Aksentijević u stanu žive od 2005. godine. Stan su otplaćivali putem stambenog kredita banke, koji je podignut u švajcarcima. Zbog stalnih promena uslova otplate i rate za kredit Aksentijevići su tužili banku za raskid ugovora na osnovu promena okolnosti pod kojima je ugovor potpisan.

– Nakon što smo dobili veštačenje sudskog veštaka ekonomske struke da je dug dvostruko manji u odnosu na ono što banka potražuje, banka pokreće prodaju njihovog stana, za koji su do tada isplatili 87.000 evra, rekao je on.

Aksentijevići tvrde da banka nije imala pravo da proda njihov stan, kao i da je bilo različitih nepravilnosti u postupku zbog kojih su predali krivične prijave Višem javnom tužilaštvu i žalbe izvršitelju, Komori izvršitelja, Ministarstvu pravde, Višem sudu i Trećem osnovnom sudu u Beogradu.

Kako nam je objasnio, prvi razlog je što u ugovoru postoje dva korisnika, on i njegova supruga, a založnu izjavu je dao samo Dejan. Takođe, supruga Snežana je kao korisnik ugovora i vlasnica 50% stana imala pravo preče kupovine, ali ona ne samo da nije pozvana na aukciju, nego nije ni bila obaveštena da se aukcija održava, tvrdi on.

Aksentijevići očekuju da će, zbog navedenih nepravilnosti, prodaja njihovog stana biti poništena, kao i da će sve okolnosti oko javne licitacije i prodaje stana biti proverene u skladu sa načelom transparentnosti.

Združena akcija Krov nad glavom napominje da su javno uputili zahtev Ministarstvu pravde da se uvede moratorijum na primenu Zakona o izvršenju i obezbeđenju do izmene.

– Takođe smo navedenom ministarstvu i Komori javnih izvršitelja tražili da se objavi troškovnik vezan za slučaj iseljenja Dobrile Petrović na Vračaru, a sada dodajemo da je zbog načela transparentnosti važno i da se objavi dokumentacija vezana za prodaju stana porodice Aksentijević, kažu uz “Krova”.

(Izvor: Espreso.rs)

Comments

comments