Društvo

Država nastavlja da maltretira stanovnike Rakite, komunalne službe odbile da odnose smeće!

Đubre koje je izvađeno iz Rakitske reke i dalje se nalazi u selu Rakita, jer kako kažu iz Inicijative Odbranimo reke Stare planine, babušničko komunalno preduzeće nije poslalo kamion da ga pokupi iako su uredno obavešteni o akciji čišćenja i poslat im je zahtev za pomoć. U Javnom komunalnom preduzeću Komunalac kažu da je oni nemaju u planu i programu ovakve akcije i da je Mesna zajednica trebalo da se obrati Opštini koja je osnivač preduzeća ili da po cenovniku za to plate 10.000 dinara.

U subotu je u selu prikupljena velika količina smeća, na desetine džakova sakupljeno je i ostavljeno u blizini seoske sale. Ipak, kako smeće još nije odveženo, postoji mogućnost da ga psi lutalice razvuku po selu i da cela akcija čišćenja reke propadne.

Aktivisti Inicijative ORSP kažu da je smeće uredno upakovano i ostavljeno na jednom mestu, ali da su jutros obavešteni iz Komunalca da će oni to uraditi ali tek kada im se plati 10.000 dinara jer toliko košta ta usluga.

Najblaže rečeno, sramno je i za tog direktora i za predsednicu SO Babušnica, koja je jelte imala privatnu posetu selu Rakita gde je ogovorila da ona sa situacijom u vezi sa mini elektranom nema ništa i da ona stoji meštanima na raspolaganju za svaki dogovor. Ako nema razumevanje za MHE, evo joj prilike da se bar malo, malo iskupi – kažu aktivisti.

U odgovoru na zahtev Mesne zajednice da pomogne u odvoženju smeća stoji da Komunalac može pokupiti kamionom prikupljeno smeće, ali u skladu sa cenovnikom i predračunom.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO, VIDEO) SVE O NAPADU NA BORKA STEFANOVIĆA

Mimo plana i programa ne možemo da radimo. Njime nije predviđeno odvoženje smeća u selima. U ovakvim vanrednim situacijama trebalo je da se obrate osnivaču Opštini Babušnica, da oni nama nalože da to uradimo. Imamo cenovnik po kome se takve akcije naplaćuju, u ovom slučaju je cena nešto manja od 10.000 dinara – kažu u Komunalcu.

Dodaju da uvek podržavaju ovakve akcije, ali da u ovom slučaju nije ispoštovana procedura.

JKP Komunalac prikuplja i odvozi smeće samo sa teritorije Babušnice, dok ni u jednom selu kojih ima 52 to ne čini. Međutim i u samoj Babušnici su kontejneri često prepuni smeća jer u ovom preduzeću raspolažu samo jednim kamionom smećarem.

Podsetimo, predsednik Saveta mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov rekao je u subotu nakon akcije čišćenja Rakitske reke i uzavrele situacije u tom selu, da ukoliko Komunalac ne pokupi smeće, oni će ga iz protesta izbaciti u centru Babušnice ispred zgrade Opštine.

Poslednjih meseci Inicijativa ORSP svoje aktivnosti preusmerila je u selo Rakita u Opštini Babušnica. O problemima meštana sela vladajuća većina u babušničkoj Skupštini odbila je da raspravlja na poslednjoj sednici.

PROČITAJTE JOŠ: SRBI SA KIM PORUČILI: VUČIĆ JE BEDNA KUKAVICA!

Problem malenog sela u Babušnici stigao je do Sekratarijata Evropske energetske zajednice (EEZ) gde kažu da trenutno razmatraju pristigle žalbe i najavljuju sastanak svih zainteresovanih strana.

Popularni komičar i voditelj emisije “24 minuta” Zoran Kesić, u svojoj poslednjoj emisiji pozvao je građane da svoje nezadovoljstvo poslednjim događajima u Rakiti kod Babušnice, iskažu i pisanjem mejlova EEZ-u.

Ranije je došlo do fizičkog sukoba meštana Rakite i privatnog obezbeđenja na gradilištu za vodozahvat MHE, a meštani i aktivisti izveli su gerilsku akciju vraćanja reke u svoje korito. Krajem oktobra u selu je pronađena bomba ispred kuće gde su smešteni radnici sa gradilišta MHE, a meštani tvrde da je to pokušaj investitora da ih prikaže u lošem svetlu. Istraga je u toku, a slučaj vodi Osnovno javno tužilaštvu u Pirotu.

Meštani Rakite održali su protest ispred Opštine Babušnice na kome su poručili da neće odustati od borbe za očuvanje svoje reke. I pored negodovanja lokalnog stanovništva investitor mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci nastavio je radove na vodozahvatu. Stanovnici malog planinskog sela mesecima se bore za očuvanje svoje reke, a prvi protest održali su na dan Međunarodnog uspona na Ruj.

Potpomognuti akitivistima sa Stare planine sprečili su nastavak radova na vodozahvatu, a Zavod za zaštitu prirode najnovijim ispitivanjima pronašao je zaštićene vrste na ovoj maloj planinskoj reci.

PROČITAJTE JOŠ: “PODIZANJE TARIFA SLUŽI ZA ODVLAČENJE PAŽNJE DOK SE HAPSI NA KOSOVU I DOK RADOIČIĆ SEDI MIRNO PORED VUČIĆA”

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments