DruštvoPolitika

DRŽAVNIM autom u kampanju: Posle Đorđevića prijavi popio i predsednik opštine

Izgleda da državni automobili kojim se služe pripadnici SNS kartela kako im je volja, služe za sve i svašta. Tako smo samo u poslednjih mesec i nešto dana svedoci da se službena vozila uništavaju, ali i da se u njima prevozi materijal za predizbornu kampanju. Upravo je to bio slučaj sa Dejanom Matićem, predsednikom opštine Zemun, zbog čega je i dobio prijavu.

Agencija za borbu protiv korupcije je pokrenula postupak, odnosno formirala predmet o zloupotrebama u Ministarstvu rada nakon što je utvrđeno da je ministar Zoran Đorđević na miting SNS-a u Negotinu 17. decembra prošle godine išao automobilom koji pripada Zavodu za vaspitanje dece i omladine iz Beograda, a ne Ministarstvu. Đorđević je tada, vraćajući se sa mitinga, doživeo saobraćajnu nezgodu.

Nije tajna da je Ministarstvo rada u proteklih nekoliko godina prebacivalo sredstva za nabavku vozila na račun ustanova socijalne zaštite i gerontoloških centara, a potom je od tih ustanova tražilo da potpišu ugovore sa Ministarstvom kojim im ta vozila ustupaju na korišćenje. Na taj način je Ministarstvo rada pribavilo čak 25 vozila.

Za zloupotrebu službenog automobila u stranačke svrhe osumnjičen je i predsednik opštine Zemun, protiv koga je takođe pokrenut postupak. Zbog sumnje da je opštinsko vozilo prevozilo stranački materijal Srpske napredne stranke tokom protekle godine, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv predsednika opštine Zemun Dejana Matića.

– Činjenica da Matić nije želeo da odgovori Agenciji govori u prilog tome da je u Srbiji besmisleno donositi zakone, jer oni očigledno ne obavezuju nikoga ko je na vlasti. Zakoni počinju da se primenjuju tek kada dođe do smene vladajuće garniture. To važi i za druge zakone, uključujući i krivični – ističe Dušan Slijepčević, član Saveta za borbu protiv korupcije.

– Pogledajte šta je sve radio gradonačelnik Beograda Siniša Mali – od 24 stana do novogodišnje jelke. Nijedna afera nije imala sudski epilog, niti će uskoro, dok god je moć u rukama jedne grupe ljudi. Kod nas ne postoji bilo kakva odgovornost, a kamoli moralna. Zbog tako nečega u Srbiji niko nije podneo ostavku – kaže Slijepčević. Podseća i na slučaj “tetke iz Kanade” nakon kojeg je Aleksandar Vulin, umesto da podnese ostavku, postao još jači.

Činjenica da je predsednik opštine Zemun koristio službeni automobil za razvoženje stranačkog materijala nije iznenadila ni programskog direktora Transparentnosti Srbija Nemanju Nenadića.

– Sudeći po tome što javni funkcioneri službene automobile koriste za stranačke svrhe i na mnogo očiglednije načine, na primer za odlazak na miting u kampanji za nedavne lokalne izbore, verovatno ovo nije redak slučaj. Jedino što je retko su postupci za takve zloupotrebe – kaže Nenadić.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments