KoronaPolitika

DS omladina apeluje na Šarčevića: Što pre obavestiti studente o odgovorima na probleme u obrazovanju!

Omladina Demokratske stranke apelovala je saopštenjem na ministra Šarčevića da u što kraćem roku obavesti sve učenike i studente koji se školuju u Republici Srbiji o preliminarnim rešenjima i odgovorima na sve predstojeće probleme u obrazovanju, prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

Oni smatraju da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehološkog razvoja u obavezi da pripremi sve aktere koji učestvuju u sektoru obrazovanja o načinima na koji treba da se ponašaju u trenutku kada počne normalizacija stanja u Srbiji nakon kraja vanrednog stanja.

“Potrebno je da se svi učenici i studenti informišu o načinu na koji će se nadoknaditi redovne aktivnosti koje su predviđene planom i programom, načinu na koji će se održati prijemni ispiti i ispitni rokovi, načinu na koji će se izaći i učenicima i studentima u susret u finansijskom smislu i sve to sa naznakom u kom vremenskom roku, u odnosu na kraj vanrednog stanja, se to može očekivati. Od velikog značaja je da se ovo pitanje reši jedinstvenom odlukom ili preporukom Ministarstva, uz obraćanje pažnje da se ni na koji način ne ugrozi Ustavom zagarantovana autonomija samostalnih visokoškolskih ustanova, a ne prebacivanjem ovog bitnog pitanja na iste.”, navodi se u saopštenju.

Omladina DS takođe urgira da ministar Mladen Šarčević ozbiljno shvati preporuke SKONUS-a i da ih odgovorno razmotri, jer veruju da je u ovoj kriznoj situaciji najbitnije da se saslušaju studentski predstavnici i da se zajedno sa njima dođe do što kvalitetnijeg rešenja koje će da ide u korist svim studentima.

Comments

comments