Društvo

Dubravka Stojanović: bojkotu se pristupilo neozbiljno, opozicija nespremna

Profesorka Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović navela je da je odluka Nebojše Zelenovića da izađe na lokalne izbore uprkos odluci o bojkotu dobra i važna zato što slobodne opštine trebaju da budu buduća uporišta otpora.

“Užasno je, na primer, važno što je Zelenović svoje građane učio da za svoje interese glasaju na referendumima. To je suštinski rad na demokratizaciji društva, da ljudi shvate da oni odlučuju i da su spremni da snose odgovornost. I da to postane model za suštinsku promenu u celoj zemlji”, rekla je Stojanović za novi broj nedeljnika Vreme.

Stojanović Zelenovića karakteriše kao političara novog kova te dodaje da je on nešto najbolje što se u skorijoj istoriji desilo Srbiji.

Ona je navela da je bojkot izbora “naravno legitiman način političke borbe”, ali misli da se “ovom bojkotu pristupilo neozbiljno, i to dok Srbija klizi u diktaturu”.

Kako je rekla, vidi se da se “uopšte nije razmišljalo o tome kako pristupiti lokalnim, a kako parlamentarnim izborima, odnosno da nije bilo nikakve ozbiljne strategije od početka”.

“I još gore. Izgleda da se razmišljalo vrlo centralizovano i da se uopšte nije razmišljalo o stanju van Beograda, o ljudima koji su se za svoju slobodu već izborili u slobodnim opštinama. To je veoma loš podatak o opoziciji”, rekla je Stojanović.

Comments

comments