Politika

Dveri: Koga ste pitali za uvođenje 5G mreže u tehničkom mandatu Vlade?

“Bivša Vlada, koja je pet meseci radila u tehničkom mandatu, nije nam u nasleđe ostavila samo dodelu bogato renovirane državne vile Ani Brnabić i privatizaciju četiri vodoprivredna društva u Vojvodini, već i uvođenje 5G mreže”, saopštio je danas Pokret Dveri.

Kako navode iz Dveri, bivši ministar telekomunikacija Rasim Ljajić je 21. oktobra doneo “pravilnike o utvrđivanju plana raspodele frekvencija u dva opsega”, od kojih je jedan za buduću 5G mrežu.

Srbiji, prema svedočenju pomoćnika ministra, “predstoji aukcija za prodaju prava korišćenja opsega za novu 5G tehnologiju” (link: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=10&dd=29&nav_id=1755192).

Dveri ocenjuju da se 5G tehnologija uvodi na „mala vrata“, kršenjem demokratskih principa odlučivanja, bez saglasnosti građana, kroz političke odluke Vlade u tehničkom mandatu kojima se krše važeći zakoni, propisi i procedure, a ljudska prava građana Srbije i prava potrošača zanemaruju.

“Nedoumice, dezinformacije, teorije zavere i strah koji se proizvodi u društvu direktna su posledica netransparentnog i neodgovornog odlučivanja vlasti po ovom pitanju. Građanima nedostaju informacije o načinu implementacije ove mreže, o mogućnostima kontrole od strane građana, o telima za standardizaciju, kao i o pravnoj regulativi u ovoj oblasti i eventualnim posledicama po zdravlje stanovništva”, navodi se u saopštenju.

Kako navode Dveri, pre uvođenja 5G mreže vlast mora da odgovori na sledeća pitanja:

Pitanja zdravstvenog rizika

Da li ste se bavili zdravstvenim rizicima uvođenja nove tehnologije?

Da li možete građanima Srbije da garantujete zdravstvenu bezbednost od zračenja 5G mikrotalasnom mrežom?

Da li možete pouzdano da tvrdite da 5G mreža ne utiče negativno na zdravlje građana Srbije? Ako ne možete, da li to znači da građani Srbije postaju zloupotrebljeni za eksperimentalno istraživanje o štetnosti 5G mreže?

Da li je izrađena studija o potencijalnim štetnim posledicama od dugoročne radijacije građana Srbije? Da li možemo odložiti uvođenje 5G mreže dok ne dobijemo sve rezultate relevantnih istraživanja?

Da li nova 5G infrastruktura zahteva gušći raspored baznih stanica i da li će one biti građene i na manje od 30m od naših škola i vrtića, kako naš zakon štiti?

Problem ugrožavanja privatnosti

Da li će se 5G mreža koristiti za nadzor i prepoznavanje lica građana Srbije?

Da li postoji opasnost po građane Srbije da će biti locirani bez njihovog znanja i pristanka?

Da li će biti uvećana opasnost od prikupljanja i nadzora naših digitalnih podataka, naših privatnih prepiski, bankovnih računa…?.

Da li je u Srbiji pravno regulisan način upotrebe i čuvanja podataka dobijenih putem 5G mreže?

Da li garantujete da uvođenje 5G mreže neće narušavati privatnost građana Srbije?

Problemi zaštite životne sredine

Da li u Srbiji postoje analize procene uticaja 5G mreže na životnu sredinu?

Da li će RATEL izdavati pojedinačne dozvole bez procene uticaja 5G na životnu sredinu naše zemlje?

Da li je izvršena analiza energetskih potreba 5G mreža, da li one povećavaju potrošnju prirodnih resursa i dodatno zagađuju okolinu?

Da li će 5G mreža zahtevati nove uređaje i kako će se rešavati otpad tehnoloških uređaja?

Da li postoje studije o kumulativnom spektru zagađenja 5G mrežom?

Da li ste upoznali građane Srbije sa mogućim rizicima po živi svet, naše životinje, biljke, pčele, drveće? Kakvo je iskustvo gradova u zemljama gde je već uvedena 5G mreža?

Kako će se meriti nivo „elektrosmoga“, odnosno difuznog EM zračenja?

“Podržavamo tehnološki i ekonomski napredak Srbije, ali smo protiv netransparentnog i neodgovornog načina uvođenja novih tehnologija. Pre sprovođenja „pravilnika“ Rasima Ljajića, tražimo javnu raspravu o uvođenju 5G mreže u Srbiji i pozivamo celokupnu javnost da je na kompetentan i odgovoran način otvorimo”, zaključuje se u saopštenju Dveri.

Comments

comments