Svet

EU poziva Erdogana da poštuje sporazum o migrantima

Vođe EU pozvale su danas Tursku da poštuje odredbe ugovora kojim migranti treba da se drže dalje od evropskih granica tokom „otvorenog“ razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom koji je došao u Brisel da traži podršku.

Određena tenzija bila je vidljiva posle razgovora pošto je Erdogan otišao direktno na aerodrom umesto da održi zajedničku konferenciju za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

„Jasno je da imamo naša neslaganja ali govorili smo otvoreno… bio je to dobar razgovor“, rekla je novinarima posle sastanka Fon der Lajen.

Šarl Mišel je pozvao Tursku da „poštuje svoje obaveze“ proizašle iz sporazuma EU-Turska od marta 2016. godine koji predviđa da migranti ostanu u Turskoj u zamenu za evropsku finansijsku pomoć.

Međutim, turski lider koji traži više pomoći u situaciji u Siriji, odlučio je da otvori granice i pusti migrante i izbeglice ka Evropi da bi izvršio pritisak na evropske zemlje. Hiljade migranata koji žele da stignu do EU od tada su se nagomilali na grčko-turskoj granici.

Turski predsednik je pri dolasku u Brisel rekao da želi da odnosi između Evrope i Turske budu dovedeni na mnogo viši nivo.

Erdogan i dvoje evropskih vođa zadužili su šefa evropske diplomatije Žozepa Borela i njegovog turskog kolegu Mevluta Čavušoglua da razjasne sprovođenje sporazuma EU-Turska da bi se uverili da obe srane imaju isto tumačenje, rekao je Mišel.

Fon der Lajen je rekla da je dobro da su linije komunikacije sa Turskom ostale otvorene i aktivne, i dodala da je za nju sporazum iz 2016. i dalje na snazi.

Ankara smatra da je nedovoljna pomoć izdvojena za vođenje brige od četiri miliona migranata i izbeglica koji se već godinama nalaze na njenoj teritoriji. Od šest milijardi evra koje su predviđene, 3,2 miliona je već isplaćeno, prema Evropskoj komisiji.

Erdogan se pre toga sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom od koga je tražio više pomoći u sukobu u Siriji i naspram miliona izbeglica stvorenih tim sukobom.

Erdogan je takođe imao oštre reči za grčku vladu koja je dobila od Brisela 700 miliona evra da obezbedi svoje granice i suoči se sa novim naletom migranata.

„Neracionalno je i neuviđavno da jedan saveznik i jedna susedna zemlja svaljuju krivicu na Tursku za ilegalnu imigraciju“, rekao je Erdogan.

Stoltenberg je odao priznanje Turskoj navodeći da ni jedan drugi saveznik nije toliko nastradao od terorističkih napada i ne drži kod sebe toliko izbeglica. On je takođe izrazio veliku zabrinutost zbog situzacije na grčko-turskoj granici.

 

Comments

comments