Politika

Fabrici: Stav Venecijanske komisije i EU da u godini pre izbora ne treba menjati izborne zakone

Izvor: euinfo.rs

Fabrici je u Vladi Srbije, nakon sastanka sa ministrom finansija Sinišom Malim, na pitanje novinara da prokomentarise najavljenu promenu izbornog cenzusa rekao da je taj stav Venecijanske komisije ponovila i Evropska unija.

“Svaka promena propisa podrazumeva pre toga javnu raspravu”, rekao je Fabrici.


Na pitanje da prokomentariše usvajanje Medijske strategije Fabrici je rekao da je Evropska unija podržala nastojanje Vlade da prilikom izrade Medijske strategije okupi sve zainteresovane strane.

“Taj proces je iznedrio Medijsku strategiju koja sada mora da se sprovede, pa hrabrimo Vladu da je pretoči u realnost”, kazao je Fabrici.

On je dodao je da je sloboda medija regulisana zakonom i da je to osnovno pravo koje treba da se ostvari na najbolji način.

Mali uručio Semu Fabriciju Program ekonomskih reformi Srbije do 2022. godine

Foto: Ministarstvo finansija


Ministar finansija Srbije Siniša Mali uručio je Program ekonomskih reformi (ERP) do 2022. godine šefu Delegacije EU Semu Fabriciju i rekao da je to najvažniji strateški dokument koji sadrži sve ekonomske politike koje treba da obezbede što brži rast standarda gradjana i ekonomije.

On je konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je Evropska komisija prošle nedelje ocenila Srbiju kao motor razvoja celog regiona.

“Srbija je prošlu godinu prema fleš oceni završila sa stopom ekonomskog rasta od 4,2 odsto, a to se nadovezuje na prošlogodišnju stopu rasta od 4,4 odsto. Ušli smo u visoke stope rasta naše ekonomije što omogućava ne samo brži rast kvaliteta života gradjana nego obezbedjuje veće plate i penzije”, rekao je Mali.

Podsetio je da je republički budžet četvrtu godinu za redom u suficitu koji je prošle godine iznosio 12,8 milijardi dinara “što govori o ozbiljnosti politike koju vodi Vlada Srbije i načinu na koji se odgovorno brine o svakom dinaru gradjana”.

Ministar je rekao da je prošla godina bila rekordna po direktnim stranim investicijama koje su iznosile 3,8 milijardi evra, a stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu bila je prvi put ispod deset odsto.

“Ovaj dokument je usmeren na to da nastavimo sa visokim stopama rasta i reformama. Politike ovog dokumenta su vezane za samu privredu i visoke stope rasta, ulaganja u obrazovanje, digitalizaciju, transport, infrastrukturu, unapredjenje poslovnog okruženja, programe e-papir, e-agrar i sve ono što treba da smanji procedure i olakša poslovanje”, rekao je Mali.

Sem Fabrici je rekao da je Program ekonomskih reformi izložen na 200 strana i da sadrži različite politike koje će Srbija sprovoditi nekoliko narednih godina.

“To je dokument koji će omogućiti pristupanje Srbije EU, kao najprosperitetnijem tržištu na svetu, i sledeće nedelje će u Srbiju doći delegacija EK da o njemu razgovara”, rekao je Fabrici.

Izvor: N1

Na pitanje novinara kako će pratiti sprovodjenje reformi Fabrici je rekao da je donet Zakon o javnim nabavkama koji treba da obezbedi transparentnost i zdravo dogovaranje i da je zakon pozitivno ocenjen, a da ga treba sprovesti.

Dodao je da je Srbija usvojila zakone o subvencijama, državnoj pomoći, konkurenciji, radu i druge, a da nadzorni organi treba da kontrolišu sprovodjenje.

Izvor: Beta

Comments

comments