Politika

Fond za otvoreno društvo najavio još sastanaka vlasti i opozicije

Fond za otvoreno društvo i Fakultet političkih nauka (FPN) u Beogradu najavili su da će nastaviti da organizuju sastanke predstavnika vlasti i opozicije o izborima, a da će teme narednih razgovora biti finansiranje kampanje, pristup medijima, birački spisak i izborna administracija, kao i obezbeđivanje biračkog prava svim građanima.

U saopštenju koje su potpisali izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević i dekan FPN Dragan Simić navodi se da su na prvom, uvodnom okruglom stolu učesnicima ponuđene analize izbornog procesa sa problemima koje bi trebalo rešiti, uvažavajući princip da se izborni proces ne menja u izbornoj godini.

“Predstavnici Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) predstavili su svoje analize i predložili set pitanja u izbornom procesu koji mogu da se reše ili saniraju u kratkom roku (do sledećih izbora) kao i probleme koji zahtevaju velike sistemske zahvate i dolaze na dnevni red nakon održavanja narednih izbora”, navodi se u saopštenju.

Fond za otvoreno društvo i FPN organizovali su u utorak na tom fakultetu sastanak predstavnika vlasti i opozicije na kojem je pokrenut inicijalni dijalog o izbornim pitanjima.

Dodaje se da bi na duži rok takav dijalog mogao da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanje njegovog integriteta.

“Na taj način bi se učvrstio legitimitet demokratske vlasti i ojačalo poverenje građana u institucije i demokratski poredak”, dodaje se.

Okrugli stolovi su zamišljeni kao moderirane debate bez prisustva medija, uz primenu Četam haus pravila koja predviđaju da učesnici debate ne saopštavaju javnosti sadržaj izjava ostalih učesnika.

U saopštenju se dodaje da su na učešće u dijalogu pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije gradjanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.

Organizator je naveo da je pozvao Nebojšu Stefanovića, Vladimira Đukanovića, Vladimira Orlića i Vladanku Malović iz Srpske napredne stranke, zatim predstavnike Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i Mariniku Tepić, Zorana Lutovca iz Demokratske stranke, Miroslava Aleksića iz Narodne stranke, Aleksandra Ivanovića iz Socijaldemokratske stranke, Arisa Movsesijana iz Nove stranke i Nebojšu Zelenovića iz Zajedno za Srbiju.

Takođe su pozvani Kenan Hajdarević iz Liberalno-demokratske partije, Petar Miletić iz Pokreta slobodnih građana, Branimir Jovanović i Jasmina Karanac iz Socijademokratske partije Srbije, Tomislav Žigmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Stefan Aksović iz Dveri, Ahmedin Škrijelj i Mirza Hajdinović iz SDA.

Sa FPN su pozvani Dragan Simić, Dejan Milenković, Milan Jovanović, Dušan Spasojević, Đorđe Pavićević, Dušan Pavlović i Ivan Stanojević, predstavnica Transparentnosti Srbije Zlata Đorđević, Bojan Klačar i Emilija Orestijević iz CeSID-a, predstavnica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, predstavnik CRTE Pavle Dimitrijević, Vladimir Đurić iz Instituta za uporedno pravo, kao i Violeta Beširević i Srđan Majstorović.

(Izvor: N1)

Comments

comments