Društvo

(FOTO): Gradska uprava kupila sebi nove automobile i nazvala to “kapitalnom investicijom”!

Na tenderu vrednom 43.000 evra, Gradska uprava Niš je podnovila vozni park luksuznom “škodom superb” i dvema nešto jeftinijim “fabijama”. Prema dokumentaciji, kola su kupljena kao kapitalni projekat, međutim, niko iz Gradske uprave nije bio dostupan za komentar, gde je javni interes u kupovini ovih automobila što je osnovni uslov da bi nešto bilo “kapitalna investicija”, kao i ko će da ih koristi.

Elektronska kontrola stabilnosti, podesiv servo upravljač multifunkcionalni, bord računar, aluminijum felne od 17 inča, digitalni klima uređaj sa više zona delovanja, najmanje trogodišnja garancija neke su od tenderom traženih karakteristika.

Jedini ponuđač koji je učestvovao i pobedio na javnoj nabavci bila je firma Auto Čačak, pa će građani ovom preduzeću još jednom platiti milionsku sumu za funkcionerske “škode”.

PROČITAJTE JOŠ: DRAGAN J. VUČIĆEVIĆ POTVRDIO DA PODRŽAVA NEZAVISNOST KOSOVA!

Gradska uprava je, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, nova službena kola kupila da bi zamenili “zasterela i amortizovana vozila”, a nabavka je podvedena kao kapitalni projekat.

Nabavka službenih automobila predviđena je Programom kapitalnog ulaganja u nabavku mašine i opreme i ostalih nekretnina i opreme u 2018. godini, za Službu za zajedničke poslove br. 151/2018-26, koji je doneo načelnik Gradske uprave Grada Niša dana 11.01.2018. godine – piše u planu javnih nabavki Gradske uprave Niš.

Odgovore na pitanja ko će koristi ova 3 nova automobila i zbog čega su kupljena kao kapitalna investicija, novinari Južnih vesti nisu dobili od načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića, jer je na odmoru. Ni njegova zamenica nija bila dostupna za novinarska pitanja, jer je, kako je rekla njena sekretarica, “organizovala sastanak” u svojoj kancelariji.

Podsetimo, Gradska uprava Niš se pridružila “klubu” javnih ustanova koja su od Auto Čačka kupili luksuzne “škode”.

Opština Medijana je krajem 2016. godine na spornom tenderu, u kojem su specifikacije istovetnim onima koje je sada koristio Pantelej, kupila ovakav automobil, a ove godine vozni park “škodom superb” podnovio je i Dom učenika srednjih škola Niš.

I niški Institut za javno zdravlje “podnovio” se ovakvim kolima, a direktor Instituta je objasnio da je takva “škoda” kupljena da bi se njom prevozili uzorci za analizu u “Torlak”.

Siromašna Opština Gadžin Han je na istom ovakvom tenderu kupila “škodu superb”, baš kao i Opština Pantelej.

Međutim, možda najpoznatiji slučaj sporne nabavke luksuznih “škoda” je onaj do kojeg su nakon istraživanja došli novinari Južnih vesti, a radi se o tome da je veliki broj centara za socijalni rad na spornim tenderima kupovao ovakve “škode” koje su kasnije ustupali Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čijem čelu je tada bio Aleksandar Vulin, a Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv ovog Ministarstva.

Pored toga i Ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je 710 policijskih “škoda”, a ugovor sa Auto Čačkom proglasilo je tajnim.

Funkcionerske “škode” od javnog interesa

Prema Zakonu o budžetskom sistemu da bi neka kupovina bila kapitalni projekat, predmet nabavke mora da bude od javnog interesa.

PROČITAJTE JOŠ: SRAMOTA: NAPREDNJACI ODBIJAJU DA POTPIŠU PETICIJU PROTIV NEZAVISNOSTI KOSOVA!

Projekti koji podrazumevaju ulaganja u opremu, mašine i drugu nefinansijsku imovinu, a u funkciji su javnog interesa – navodi se u Zakonu.

Načelnik KLER-a i prvi čovek novoformirane Komisije za kapitalne investicije Milan Ranđelović kaže da nije znao da je Gradska uprava Niš obnovila vozni park, ali kaže da ga to raduje jer su dosadašnji automobili previše stari. Pored toga, dodaje, javni interes vidi u tome što će se nabavkom novih kola uštedeti pare građana, jer, je, kaže “skuplje održavanje starih od kupovine novih”.

Mislim da je to obezbeđivanje elementarnih uslova za rad organa Grada. Ne znam kada je bila poslednja nabavka, ali znam da se gradonačelnik i ostali funkcioneri voze automobilima koji su prešli 700.000 km i da im je održavanje skuplje od rate za nov auto – rekao je Ranđelović.

On je dodao i da bi preciznije informacije o nabavci “škoda” trebalo da ima Sekretarijat za finansije. Međutim, sekretarka Danijela Spasović se nije javljala na telefon.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) VUČIĆEV BEZOBRAZLUK: NAMERNO SLAGAO O BROJU SRBA NA KOSMETU!

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments