Zabava

(FOTO) Tesla, Titanik, Tutankamon…retko viđene slike prošlosti

Fotografija je isečak života iz vremena, onaj koji se nikad neće ponoviti i koji nas može naterati da pogledamo neke događaje sasvim drugačijim očima. Od onih “običnih” do šokantnih, ove su doista retke fotografije koje treba pogledati.

Slavni i osobeni umetnik Salvado Dali šeta svog kućnog ljubimca – mravojeda gradom 1969. godine.

Pre nego što je postao najomraženiji čovek na svetu, ubijeni terorista Osama bin Laden je bio običan klinac, a na ovoj fotografiji je na porodičnom odmoru sa svojom porodicom u Švedskoj 1970.

Alfred Hičkok, čuveni tvorac trilera i filmski umetnik poznat po maltretiranju svojih glumica, na ovoj fotografiji uživa u zimskim radostima sa unucima.

Mislimo da živimo u nasilnom vremenu, no čini se kako je odmeravanje snaga oduvek bio deo “igre”, naročito među mladim momcima. Ova fotografija prikazuje studente Univerziteta Prinston nakon grudvanja, 1893.

Niko te neće zaštititi ako nećeš ti sam, rekla je 106-godišnja Jermenka fotografisana s puškom kako brani svoju kuću 1990.

Danas teško zamislivo, no ovo je fotografija 5-megabitnog hard drajva kojeg je proizveo IBM te ga radnici ukrcavaju 1956.

Francuskinje koje su bile optužene za druženje i seksualne veze s nacistima tokom okupacije su po kazni javno skinute i nekima su glave obrijane – sve kako bi se javno ponizile zbog izdaje domovine.

Ludo vreme i poplave nisu specifične samo za 21. vek, a ovako su se snašli Parižani 1924. i ostali suvi.

Današnja svakodnevica bi bila nezamisliva bez njegovih brojnih patenata i dostignuća, a ova fotografija prikazuje Teslu kako radi u svojoj laboratoriji.

Na ovoj fotografiji žene protestuju protiv obaveznog nošenja hidžaba u Iranu nakon Islamske revolucije 1979.

Poslednja fotografija Titanika prije nego što je potonuo 1912.

Francuz pali cigaru Vinstonu Čerčilu 1944.

Zapečaćena vrata na grobnici Tutankamona 1922. Tako su nedirnuta ostala neverovatnih 3245 godina.

(izvor: srbijadanas.com)

Comments

comments