Društvo

(FOTO) UŽASNO: Firma iz Leskovca ne dozvoljava radnicima da idu u WC, traži im LEKARSKO UVERENJE!

Vlasnik firme Dejan Stanojević doneo uredbu po kojoj se zabranjuje vršenje nužde mimo pauze, a zaposlenima je zaprećeno video-nadzorom

Dejan Stanojević, vlasnik firme “Mita proizvodnja nameštaja” iz Bobišta kod Leskovca, zabranio je zaposlenima odlazak u toalet!

PROČITAJTE JOŠ: “POVEĆANJE PENZIJA JE LAŽ, NJIHOVA REALNA VREDNOST JE MANJA NEGO RANIJE”!

– Zbog nepoštovanja dogovora o korišćenju WC doneta je sledeća odluka: Zabranjuje se korišćenje WC mimo pauza, osim u slučajevima krajnje nužde. Radnik koji ima potrebu češće da ide u toalet mora dostaviti lekarsko uverenje o svom zdravstvenom stanju. Vršiće se konstantni nadzor putem kamera i ako se utvrdi da neko zloupotrebljava svoja prava o korišćenju toaleta, isti će biti najstrože sankcionisan!!! – ovom “uredbom” Stanojević, koji je na njoj potpisan, uteruje strah u kosti svojim radnicima.

Bivši radnik pomenute firme, koji je želeo da ostane anoniman (ime i prezime poznato redakciji) kaže za Kurir da je ova uredba o odlasku u toalet doneta na početku ove godine, kao i da je i dalje na snazi.
– Strogo se kontroliše ko koliko puta ide u WC, sada radnici moraju da se upisuju u svesku kad odlaze da vrše nuždu. Vodi se evidencija odlazaka i mora da se upiše vreme kada je radnik bio i koliko se zadržao. Sve što je više od dva puta se prebacuje radnicima, skreće im se pažnja, budu pozivani na razgovore kod šefova i vlasnika firme, viču na radnike: “Što si bio? Gubiš vreme, ne možeš da radiš.” Zbog toga je ta uredba napisana tako kako je napisana i toga svi moraju da se pridržavaju – otkriva naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ: RADOMIR NIKOLIĆ JE RODBINSKIM VEZAMA UPROPASTIO KG, A VRHUNAC JE NJEGOVA SVASTIKA NA ČELU JAVNOG PREDUZEĆA!

On dodaje da je jedno vreme čak bila praksa da radnici idu službenim biciklom do toaleta, koji se nalazi na sredini fabričkog kruga.

– To lekarsko uverenje koje traže je vrsta opomene, njima je smetalo kad neko od radnika ode više od dva puta, zato su i doneli tu uredbu koja je ponižavajuća. Pretnja je i to što piše da će onaj ko je zloupotrebi biti najstrože sankcionisan. Jedno vreme su čak i zaključavali toalet, pa su ključevi bili kod šefova, pa su zaposleni od njih morali da traže. Sada postoji ta sveska evidencije i to kontrolišu šefovi, mora da se upisuje svako – rekao nam je bivši zaposleni.

Pitanja smo uputili i firmi “Mita nameštaj”, kao i Ministarstvu za rad, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovore.

Veselinović: Strašno ponižavanje radnika

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović (iznad) kaže da su neverovatni načini na koje se ponižavaju radnici u 21. veku:
– S obzirom na to da je firma iz Leskovca i sa juga Srbije, gde su slične stvari dešavale u “Juri” iz Leskovca, “Geoksu” iz Vranja i “Olimpiji” iz Niša, koje su zbog svojih postupaka ostale nekažnjene jer inspekcija za rad svoj posao nije obavljala kako treba, verovatno je poslodavac primenio isti recept ugledajući se na njih. Niko nema prava da od radnika traži dodatna lekarska uverenja i time ih dodatno ponižava, a pogotovo da neko do toaleta mora ići biciklom. Ako ima zloupotreba, a verujem da ih ima, onda treba sankcionisati pojedince koji krše disciplinu, a ne sve kažnjavati i ponižavati zbog propusta pojedinaca. To je još jedan pokazatelj da su sindikati neophodni u takvim kompanijama, jer bi zajedničkim snagama mogli da dovedu većinu stvari u red.

PROČITAJTE JOŠ: NEVEROVATNO: GRAD BEOGRAD OPROSTIO PRIVATNOJ FIRMI DUG OD 640 HILJADA EVRA!

(izvor: kurir.rs)

Comments

comments