Društvo

Funkcioner SPS-a potpuno uništio nekadašnjeg giganta!

Propast Jugoremedije, nekadašnje značajne fabrike lekova, ušla je u poslednju fazu. Ova firma je u poslednjih 17 godina, prema istraživanju Insajdera, prešla put od sumnjive privatizacije niškom biznismenu Jovici Stefanoviću Niniju, preko višegodišnjeg otpora radnika i akcionara za opstanak firme, do stečaja i, na kraju, bankrota koji je proglašen 2016. godine.

Jugoremedija danas poveriocima duguje više od 20 miliona evra i pitanje je da li će taj novac uopšte biti vraćen od prodaje. Problem je u tome što nadležne institucije već skoro dve godine ne reaguju na činjenicu da je firma visokog funkcionera SPS-a Milana Selakovića nezakonito uzurpirala najvredniji deo imovine Jugoremedije – dozvole za lekove – zbog čega je propalo čak šest pokušaja prodaje ove fabrike u stečaju.

PROČITAJTE JOŠ: ČESTITAMO: DIZEL POSKUPLJUJE POČETKOM MARTA!

Dozvole za proizvodnju i promet lekova koje vrede čak 16 miliona evra i bez kojih nijedan potencijalni investitor ne može da započne proizvodnju, nisu uopšte uključene u prodaju budući da bivši zakupac, firma Union Medic čiji je vlasnik Milan Selaković, odbija da ih vrati, iako je ugovor o zakupu odavno istekao. Fabrika bez pomenutih dozvola zapravo ne vredi previše pa se, samim tim, nameće zaključak da jedino Selaković ili neko povezan s njim ili njegovom firmom ima ekonomski interes da kupi Jugoremediju bez dozvola.

U međuvremenu, zbog toga što Selaković ne vraća ukupno 22 dozvole za proizvodnju i promet lekova – i dok Agencija za lekove i Ministarstvo zdravlja ne reaguju – zainteresovanih za kupovinu Jugoremedije nema. Zbog te činjenice cena se spušta sa svakom neuspešnom prodajom.

Jugoremedija je procenjena na 33 miliona evra, međutim, početna cena na aukciji koja je prošle nedelje propala bila je 10 miliona evra, što je čak šest miliona evra manje nego krajem prošle godine kada je bio raspisan prethodni neuspešan poziv. Prema rečima stečajnog upravnika Radovana Savića, sledeći put će cena ići još niže – na zakonski minimum od oko 6,5 miliona evra. Ako ni tada ne bude zainteresovanih, biće organizovana prodaja bez obavezne uplate depozita, dok će cenu ispod koje se ne može ići odrediti Odbor poverilaca i stečajni sudija.

Uzurpacijom dozvola do fabrike?

Podsetimo, potpredsednik novosadskog odbora SPS-a Milan Selaković je 2013, samo godinu dana posle proglašenja stečaja, preko firme Union Medic uzeo Jugoremediju u zakup. Na taj način Selakoviću je praktično pripala i najvrednija „imovina“ Jugoremedije – dozvole za proizvodnju i promet lekova.

Kada je 2016. proglašen bankrot Jugoremedije, Selaković je bio dužan da fabrici vrati i dozvolu odnosno ono što pripada Jugoremediji, ali je to odbio da uradi. Jugoremedija je Union Medic-u u više navrata aneksima produživala rok za vraćanje dozvola, ali i ti rokovi su konačno istekli u februaru 2017. godine.

Predsednik Odbora poverilaca Vladimir Pecikoza kaže za Insajder da je čitav mehanizam sa uzurpiranjem dozvola i obezvređivanjem Jugoremedije osmišljen kako bi neko posao „namestio poželjnim kupcima“. On napominje i da Selakovićev Union-Medic koji je uzurpirao licencu, ili neko njemu blizak, jedini ima interes da kupi Jugoremediju bez ovih dozvola.

„Situacija je potpuno neverovatna. Dolazili su mnogi kupci iz inostranstva, ali niko neće da kupuje imajući u obzir problem sa dozvolama. Na kraju će Jugoremedija biti prodata budzašto, a dozvole će ostati Selakovićevoj firmi“, kaže Pecikoza za Insajder.

Prema njegovim rečima, država je najodgovornija za ovu situaciju, jer ne reaguje na činjenicu da je Union Medic licence za lekove zadržao i nakon isteka zakupa.

„Država je apsolutno upoznata s ovim, ali ništa ne preduzima. Ministarstvo i Agencija za lekove očigledno štite interese privatne firme u ovom slučaju“, ističe predsednik Odbora poverilaca.

Država ćuti, sudovi (ne)nadležni

Stečajni upravnik Radomir Savić je pokrenuo tužbu protiv Selakovićeve firme Union-Medic, ali je taj postupak zvanično obustavljen, jer je Privredni sud u Zrenjaninu proglašen nenadležnim. Interesantno je da je Privredni sud sebe proglasio nadležnim, ali je naknadno Apelacioni sud doneo odluka da je sudija Privrednog suda pogrešio i da ovaj sud nije nadležan u ovom slučaju. Savić je podneo i krivičnu prijavu protiv Selakovića i Union Medic, međutim, i taj postupak je završen bezuspešno.

„Kako je sve ovo i zbog čega odlučeno i da li je bilo pritisaka, ne znam i ne bih komentarisao sud“, ističe stečajni upravnik za Insajder.

Prošle godine u intervjuu za Insajder Savić je istakao i da zbog „ćutanja države“ tj. zbog toga što im nijedna od institucija nije odgovorila na pitanja o povraćaju dozvola, Jugoremedija ne može da pokrene ni Upravni spor u tom slučaju.

„Nisu nam odgovorili ni na jedan dopis. Ministarstvo zdravlja je to koje može da interveniše, međutim, oni to odbijaju da učine. Tražili smo i nadzor nad Agencijom za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), ali ni po tom pitanju ništa nije učinilo. Očigledno su tu nečiji jači interesi u pitanju nego što je interes Union Medic-a”, rekao je Savić za Insajder pre godinu dana.

Novinari Insajdera su u više navrata pokušali da dobiju odgovore od Ministarstva zdravlja i Agencija za lekove u vezi sa ovim slučajem, međutim, bezuspešno. Insajder je kontaktirao i Milana Selakovića u vezi sa ovim slučajem, međutim, on nije odgovarao na pozive i poruke.

Prodaja Jugoremedije je u poslednje dve godine bezuspešno pokušavana šest puta. Poslednja prodaja je propala ove nedelje jer nije bilo zainteresovanih kupaca, iako je početna cena spuštena sa 16 miliona evra na 10 miliona evra.

Stečajni upravnik ističe da je dobio rok od četiri meseca da proda fabriku zbog čega će on u što kraćem roku raspisati novu prodaju i to po početnoj ceni koja će biti svedena na depozit, odnosno 762,7 miliona dinara.

„Spustićemo se na minimum koji zakon dozvoljava i to je to. Ako i to ne uspe, onda ide neka slobodna pogodba“, kaže Savić za Insajder.

Jugoremedija od Ninija do Selakovića

Slučaj Jugoremedije, nekada značajne socijalističke farmaceutske firme, jedan je od najvidljivijih primera pljačkaške privatizacije u Srbiji nakon petooktobarskih promena, a u čemu su značajnu ulogu odigrale državne institucije.

Zbog sumnjivih veza države sa privatnim vlasnicima, Jugoremedija je „zaslužila“ i značajno mesto na spisku 24 sumnjive privatizacije čije hitno rešavanje je zatražila Evropska Unija, a Savet za borbu protiv korupcije je godinama upozoravao na postupanje državnih organa u „Jugoremediji“, ističući da to ugrožava i interese malih akcionara, ali i vlasnički interes države.

Zrenjaninsku fabriku je 2002. godine privatizovala makedonska firma Jaka 80 čiji je vlasnik niški biznismen Jovica Stefanović Nini, koji je 2012. sa saradnicima uhapšen zbog zloupotrebe položaja i pribavljanje 7,5 miliona evra na štetu Jugoremedije.

Posle višemesečnog štrajka većeg dela zaposlenih, koji su i manjinski akcionari Jugoremedije, država je 2006. raskinula privatizaciju jer vlasnik nije ispunio ugovorene obaveze. Tada je država ponovo postala vlasnik 42 odsto akcija, a mali akcionari svojih 58 odsto.

PROČITAJTE JOŠ: DEBAKL U KRUŠEVCU: MALI BROJ UCENJENIH LJUDI, ŠKOLE RADILE I NEDELJOM…

Prema navodima Saveta za borbu protiv korupcije, Akcijski fond i Agencija za privatizaciju prodali su 42 odsto kapitala “Jugoremedije” firmi iza koje stoji Jovica Stefanović-Nini, biznismen koji je u trenutku prodaje bio na poternici Interpola i kome je kupoprodaja državnog paketa akcija „Jugoremedije“ poslužila za pranje novca stečenog kriminalom tokom devedesetih godina.

Nakon ponovnog preuzimanja fabrike, radnici-akcionari na čelu sa Zdravkom Deurićem vodili su posao od marta 2007. do decembra 2012, a za to vreme su uspeli i da otplate sve obaveze. Ipak, uprkos protestu radnika i akcionara Jugoremedije, pa i fizičkog sukoba između radnika i pripadnika sudskog obezbeđenja, Privredni sud u Zrenjaninu 27. decembra 2012. doneo je rešenje o otvaranju stečajnog postupka na zahtev Hipo Alpe-Adrija banke koja potražuje oko 1,6 miliona evra. Takođe, protiv Zdravka Deurića je pokrenut krivični postupak zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio Jugoremediju za 600 000 evra, što Deurić i radnici negiraju.

Nakon što je 2012. proglašen stečaj u Jugoremediji, kontrola nad firmom je sprovođena preko zakupa. Stečajni upravnik Radomir Savić za 50.000 evra mesečno je izdao fabriku u zakup firmi Union medic Milana Selakovića koji tokom tri i po godine upravljanja radio samo najprofitabilnije segmente proizvodnje.

U septembru 2013. godine Odbor poverilaca Jugoremedije se obratio tadašnjem prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i drugim nadležnim institucijama, sa upozorenjem da su Privredni sud u Zrenjaninu i stečajni upravnik postupili nezakonito i protivno interesima poverilaca kada su dozvolili zakupcu, firmi Union-Medic, da prenese mesto proizvodnje, kao i licencu za registraciju lekova u svoju firmu.

Međutim, zakup nije raskinut do početka 2017, a Jugoremediji i njenim akcionarima ni to nije pomoglo s obzirom na to da je fabrika na putu da bude prodata u bescenje. Tako je ova fabrika prešla dug privatizacioni put od Ninija do Selakovića, dok je država ili saučestvovala ili nemo posmatrala.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) STEFANOVIĆ: ONI KOJI PROTESTUJU IMAJU OZBILJAN PROBLEM!

(izvor: insajder.net / Saša Dragojlo)

Comments

comments