Politika

Građanski preokret: Zrenjanin da raskine ugovor o prečistaču otpadnih voda

Građanski preokret poziva gradsku vlast Zrenjanina da raskine ugovor o izgradnji prečistača otpadnih voda zaključen s kompanijom Metito iz Ujedninjenih Arapskih Emirata i da ne povlači dalje štetne korake u saradnji s njom, poput današnje odluke Gradskog veća da njenoj lokalnoj ispostavi – preduzeću “Begej Water” neposrednom pogodbom i bez naknade ustupi zemljište za izgradnju postrojenja.

“Ugovorom s Metitom, Zrenjanin postaje prvi grad u Srbiji u kojem će biti primenjen model javno-privatnog partnerstva u upravljanju otpadnim vodama. Na taj način, Zrenjanin nastavlja da bude eksperimentalno mesto za netransparentne i koruptivne poslove u vezi s vodom, s obzirom na to da je i neuspešno postrojenje za prečišćavanje pijaće vode, ugovoreno 2015. godine, bilo prvo iskustvo u Srbiji s privatnim postrojenjem koje se uključuje u vodosnabdevanje”, navodi se u saopštenju Građanskog preokreta.

Građanski preokret ističe da je Zrenjaninu potreban prečistač otpadnih voda do kojeg će se doći na ispravan način: “nakon stručne analize alternativnih rešenja, javne rasprave i međunarodnog takmičenja ponuđača, transparentno, a ne preko politički oktroisanog investitora i još jednog eksperimenta nad gradom”.

 “Preduzeće kojem Grad Zrenjanin namerava da ustupi zemljište i prečišćavanje otpadnih voda nema ni jednu poslovnu referencu u Srbiji i Evropi, a posao mu je poveren na osnovu ugovora između Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije i korporacije “Metito utilities ltd” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata”, navodi se u saopštenju.

 

Foto: Zrenjanin.rs

Comments

comments